skip to main content
Stepstone

Woningcorporatie De Key gaat 216 startersappartementen realiseren, die in de toekomstige woontoren ‘Stepstone’ komen. Het zijn de eerste van 2.700 woningen die de komende jaren worden gebouwd nabij de VU. De bouw start in 2022 en de oplevering staat gepland voor 2024.

De toren is een ontwerp van LEVS architecten en krijgt de naam Stepstone. Na inschrijvingen met schetsontwerpen van drie Nederlandse architectenbureaus heeft De Key, in samenspraak met de gemeente, dit ontwerp geselecteerd. De sociale huurappartementen komen in een toren van 80 meter hoog en zijn specifiek bedoeld voor starters tot 28 jaar. Ze mogen er maximaal 5 jaar wonen, het is de bedoeling dat ze daarna doorstromen naar een andere woning.

Artist impression

Groene binnentuin, geen auto’s

De appartementen variëren van 25 m2 tot 60 m2. Het complex krijgt een dakterras met een sportveld, een groene binnentuin en een gemeenschappelijke huiskamer waar bewoners elkaar ontmoeten, samen iets kunnen organiseren of kunnen werken. Er komt een stalling voor fietsen en scooters maar er komen geen parkeerplaatsen voor auto‘s. Het gebouw krijgt lichte materialen en glas, veel balkons en verticaal groen langs de gevels.

Artist impression

‘Innovation District’

In samenwerking met de VU en het Amsterdam UMC ontwikkelt de gemeente in dit deel van Zuidas de komende jaren een compleet nieuwe buurt, genaamd Kenniskwartier. Dit gebied ligt ten zuiden van de A10, tussen de Parnassusweg/Buitenveldertselaan, de Amstelveenseweg en de A.J. Ernststraat. Stepstone komt aan de Gustav Mahlerlaan, op het braakliggende terrein achter de gebouwen Hourglass en NoMa House (kantoren van Loyens & Loeff en KraftHeinz). Hier ontwikkelen we de buurt Kenniskwartier – of ‘Innovation District’, met circa 2.700 woningen. Daarnaast is er ruimte voor kennisgerelateerde bedrijvigheid, een basisschool, cultuur en horeca. Het wordt een buurt waar gezondheid, wetenschap en ondernemerschap samenkomen. Het gaat nog wel geruime tijd duren voordat deze ontwikkeling is voltooid. De realisatie van Stepstone is een belangrijke stap in deze ontwikkeling.

Op de kavel van Stepstone

Planning

De bouw van Stepstone start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022. De oplevering moet plaatsvinden in 2024.

Gerelateerde artikelen

4

Grootste project sociale woningbouw in Zuidas van start

De bouw van Stepstone is op 1 april 2022 gestart. Met 216 huurwoningen voor starters is dit het grootste sociale woningbouwproject in Zuidas tot nu toe. In dezelfde buurt, Kenniskwartier, worden de komende jaren 2.700 woningen gebouwd.
wonen
5

Stepstone: architectonisch pareltje voor starters

‘Het wordt een uniek gebouw, op een unieke plek, voor een unieke doelgroep’, zegt architect Adriaan Mout van LEVS architecten. Hij ontwierp voor Woonstichting De Key appartementencomplex Stepstone, betaalbare woningen voor starters in hartje Zuidas.
Meer artikelen