skip to main content
Bouw veelzijdig gebouw CROSSOVER van start

Het heeft even geduurd voordat de realisatie van CROSSOVER kon beginnen, maar eind februari 2021 is het zover. Gebiedsontwikkelaar AM won in november 2017 de tender, vanwege het hoge ambitieniveau dat de ontwikkelaar liet zien. ‘Wij zijn al vanaf 2016 met CROSSOVER bezig’, zegt Raymond Stijkel, ontwikkelmanager bij AM. ‘Het is mooi dat we nu de fase van het ontwerpen en afstemmen achter ons laten en de uitvoering aanbreekt.’ De start bouw liet wat langer op zich wachten, onder meer door onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt. Maar nu is het zover: over een paar weken is de kavel van CROSSOVER het domein van damwanden, de fundering en de daaropvolgende constructie. ‘Het is natuurlijk heel leuk om op zo’n bijzondere plek te bouwen. Een locatie die met één been in de stadse omgeving van de Rivierenbuurt staat en met één been in hét zakelijke district van Amsterdam. Bovendien vind je station RAI, de Noord/Zuidlijn en de A10 letterlijk om de hoek.’

Meer belangstellenden

Verscheidende ontwikkelaars pitchten in 2016 hun concept, dat duidelijke uitgangspunten meekreeg van gemeente Amsterdam. Op voorhand stond vast dat het een gebouw moest worden met meerdere functies: kantoorruimtes, woningen – deels sociale woningbouw – en culturele en commerciële voorzieningen. Stijkel: ‘Dat maakte het meteen tot een spannende opdracht. Voor ons, maar ook voor architectenbureau Team V. Ons uitgangspunt was dat er een interessante mix van gebruikers ontstaat die elkaar versterken.’

Kaders

Daarnaast stelde de gemeente hoge eisen aan de duurzaamheid van het gebouw. ‘Met CROSSOVER realiseren we een mixed-use gebouw dat straks een van de meest duurzame gebouwen van Nederland is. Daarnaast zijn gezondheid en ‘well-being’ belangrijke elementen in het ontwerp – zeker nu zijn die actueel. Dit vertaalt zich onder meer in veel daglicht, groen en uitstekende luchtventilatie.’ Ook een aspect om rekening mee te houden is het geluid vanaf de A10. ‘Hoewel de A10 voor een goede bereikbaarheid zorgt, wil je niet dat je in het gebouw het geluid van auto’s hoort. Dat is met het huidige gevelontwerp en materiaalgebruik opgelost.’

Goede mix

CROSSOVER krijgt zes woonverdiepingen in het lagere gedeelte van het gebouw en negen kantoorverdiepingen in de hogere toren. Ze worden met elkaar verbonden door de verdieping op de begane grond. ‘Daar creëren we ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er komen maatschappelijke functies en horeca in. Het kantoorgedeelte moet plek bieden aan een interessante mix van verschillende huurders. Uniek is dat de huurders op elke kantoorverdieping een groen terras tot hun beschikking hebben.’

Wonen voor iedereen

De 120 sociale huurwoningen in CROSSOVER zijn deels voor jongeren en deels voor statushouders. De verhuurder wordt Woonstichting De Key. Ze ontmoeten elkaar in de gemeenschappelijke ruimten. Naast deze 120 sociale huurwoningen komen er in het gebouw tien koopstudio’s. Ook aan buitenruimtes is gedacht: verspreid over de gebouwen komen er ook voor de bewoners diverse terrassen. Stijkel: ‘CROSSOVER wordt zo een plek die voor iedereen is weggelegd. Een mooie en bijzondere toevoeging aan Zuidas.’ Medio 2023 moet het complex zijn opgeleverd.

Geef uw mening

Ilma Blok

Wat volgens mij een groot probleem gaat worden zijn de jongeren die eerdaags allemaal hun jongerenwoning moeten verlaten. Deze mensen zijn dan 32/33 jaar. De meeste kunnen geen koopwoning betalen en er zijn geen genoeg sociale huurwoningen voor deze grote groep. Wat gaat De Key voor deze groep doen. Mijn zoon moet eerdaags zijn woning uit, als hij naar een woning bij woningwet kijkt is hij nu nr 200......

Ilma Blok

Waar

Bert Bus

Dit deel van de A10 is druk en wordt ieder jaar drukker.Op deze plek ook in de toekomst bovengronds.Dat wordt dus uitlaatgassen vreten op het dakterras.

Don Camillo

Nu blijkt dat Groen Links de ringweg 10 wil offeren voor nog meer woningen richting Coen tunnel, kunnen ze hier toch beter asiel zoekers en ongedocumenteerde huisvesten ipv aan de Kop van Zuid ,is al vast gelegd in 2018 en nu proberen ze het door te drukken voordat ze in mrt 2022 afgelost worden door nieuwe raadsleden die nu worden opgeleid om de boel onkundig te verkondigen

Don Camillo

De huur woningen worden straks bewoond door Asiel zoekers ,die hebben helaas voorrang in Amsterdam , Over 10jr is de Woning uitgewoond en dan wordt er geloot onder de wachtlijst ,die erg lang is. Men heeft het nakijken dankzij dit B&W

Hein

Wat ik totaal niet begrijp is dat er nog meer kantoren gebouwd worden kin dit gebied staan er immers al heel veel leeg.

Cisca Griffioen

Het plaatje ziet er mooi uit. Maar onder het kopje : Wonen voor iedereen staat dat er 120 sociale huurwoningen komen voor jongeren en statushouders. Betekent dat het woningen van 30 m2 worden en dus niet geschikt voor bijvoorbeeld gezinnen die u 15 jaar moeten wachten op een sociale huurwoning?

Natasha Koning

In de woningen in Crossover geeft De Key 60 statushouders en 60 Nederlandse woonstarters de kans om hun woon carrière te starten. Een Startblok-community biedt jongeren hier een springplank voor het ‘echte leven’ en helpt nieuwe Nederlanders snel hun weg te vinden in de Amsterdamse samenleving. Deze nieuwe starterswoningen dragen bij aan het realiseren van de ambitie van De Key: samen met haar partners Amsterdam toegankelijk maken en houden voor de jonge woonstarter met een kleine beurs. De woningen zijn de komende 50 jaar voor deze doelgroep gereserveerd. De Key verhuurt deze woningen met een maximale verblijfsduur van 5 jaar. Tijdens die vijf jaar bouwen de woonstarters aan hun leven en netwerk in Amsterdam. Daarna krijgt een volgende groep woonstarters de kans om hun eerste stap op de woonladder te zetten.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Cisca, de huurwoningen zijn inderdaad kleine wooneenheden bedoeld voor jongeren. Deze zijn niet bedoeld voor gezinnen.

Amsterdammer

Tja, zo kan je overal wel negatief over zijn ... zoekt en gij zult wel iets vinden om over te zeuren! Het is ook nooit goed he ...