skip to main content
Gebied parkeerverbod fietsen en scooters uitgebreid

De twee besluiten van stadsdeel Zuid zijn op 16 maart 2021 gepubliceerd. Hier vindt u het zogenoemde APV-besluit en hier het verkeersbesluit. U kunt formeel reageren op de besluiten. De aanleiding van deze besluiten is dat het klachten regende over hinderlijk geparkeerde fietsen en scooters en dan met name op Mahlerplein Zuid – het pleintje naast Symphony Towers – en de Mahlerlaan. Voertuigen bleven lang staan en werden vaak zo roekeloos geparkeerd, dat het onveilige situaties opleverde waarbij je als voetganger bijvoorbeeld moest uitwijken naar het fietspad om er langs te kunnen. 

Oud
Nieuw

Geen gebrek aan plek

Een gebrek aan parkeerplekken is in ieder geval niet de reden voor de foutgeparkeerde fietsen: onder het Mahlerplein bevindt zich een gigantische parkeergarage. Binnenkort mogen fietsen en scooters uitsluitend hier en in de daarvoor bestemde vakken geparkeerd worden, voor een maximale periode van twee weken. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete (scooter) of wordt je fiets naar het depot in Sloterdijk gebracht. De nieuwe grenzen van het handhavingsgebied worden: Prinses Irenestraat (ten noorden van de A10) – Beethovenstraat – Parnassusweg – Mahlerlaan – Mahlerplein Zuid. Klik op de afbeeldingen om te vergroten.

Wijziging

Ten opzichte van ons vorige bericht waarin we vertelden over de uitbreiding van het handhavingsgebied, is er een belangrijke wijziging. Aanvankelijk zou ook in de straten tussen de Mahlerlaan en de De Boelelaan worden gehandhaafd. Stadsdeel Zuid neemt deze straten (waar voornamelijk woningen zijn) onder de Mahlerlaan nu niet mee omdat het mensen niet wil beperken met de regels.

Wenperiode

Zoals het er nu naar uitziet, gelden de nieuwe regels vanaf begin mei. In de eerste periode van mei wordt alleen nog niet gehandhaafd als een scooter of fiets buiten het vak, rek of nietje is geplaatst. We willen mensen even de tijd geven om te wennen aan de verandering. De nieuwe regels zullen dan wel al op borden te zien zijn en fietscoaches zijn in de ‘wenperiode’ aanwezig om mensen te wijzen op de nieuwe regels.

Geef uw mening

JD

Ik vind het erg jammer dat de grote parkeervak naast het gebouw op Strawinskylaan 10 niet wordt gecontroleerd; als er controle langskomt geeft de dienst aan dat ze niets mogen verwijderen want het is een advies. Dat gaat al 2 jaar zo. Wat heb je aan zo'n een adviesbord, alsof men dat gaat opvolgen? Ik heb zo vaak mijn scooter willen stallen en er was vaak geen plek (nu iets meer plek ivm Covid). Als je in het midden van het vak parkeert dan blokkeer je de toegang voor leveranciers of vuilniswagens en die verplaatsen je scooter met 'harde hand' (met bijbehorende veroorzaakte schade). Niet genoeg klachten dan maar niets ondernemen.

NvW

Een gemiste kans om niet ook in de Gershwinlaan te handhaven: daar hopen de fietswrakken zich op en bij navraag waarom die niet worden opgehaald (zonder wielen, zadels, gebogen wielen etc, duidelijk niet meer in gebruik) wordt aangegeven dat daarvoor geen bevoegdheid bestaat. In de Gershwinlaan komt daarom steeds meer oud ijzer te staan dat ergens in de verte op een fiets lijkt. Ben toch benieuwd naar de motivatie van het Stadsdeel Zuid om van haar eerdere besluit tot handhaven, ook in die straat, af te stappen. Bewoners zullen zich echt niet beperkt voelen (dat lijkt nu de motivatie) omdat er nu juist door al die oude fietsen, eigenlijk geen plek is in de nietjes (kijk vooral eens naar fietsrekken to Django/Limon, Miles Building). Ziet er helaas niet uit.

Max

Fietsen weghalen, terwijl er niet genoeg plekken zijn is toch geen oplossing?!? De parkeervakken staan helemaal vol. De garage is geen volwaardig alternatief, want daar kun je maar 24 uur gratis staan. Er moeten gewoon meer nietjes komen.

Frans Nieuwenhuis

Beste Map, Helemaal waar. Op het Gershwinplein kan niet worden gehandhaaft want er is geen APV aangepast. Aan de noorzijde hebben we al een "goed" voorbeeld. Op de Irenestraat naast het Freshfields gebouw is een scooter/brommer parkeerplek gemaakt waar fietsen niet mogen parkeren. Het staat en ligt er echter vol met fietsen en de scooter staan op de stoep aan de kop van Minervalaan!, want het speciale parkeerregime geldt daat niet!!!

Map de Maar

Dan staat straks dus het Gerswinplein vol scooters en fietsen. Nu al wordt op de Gershwinlaan - vooral op de hoogte van het hotel - de stoep totaal geblokkeerd door scooters. Dat wordt nu dan alleen maar erger. Kortzichtig besluit.