skip to main content
Nieuwe rechtbank bijna in gebruik

Een mooi moment, vindt ook ontwerper openbare ruimte Chris van Gent. ‘Het gebouw zelf is natuurlijk prachtig, maar als de straat eromheen niet dezelfde uitstraling heeft, mist er toch iets. Daarbij zijn wij als gemeente verplicht om de omgeving op orde te hebben en mooi te laten aansluiten op een nieuw gebouw.’ Wij staan wat dat betreft wel altijd als laatste in de rij. ‘Het ontwerp voor een openbare ruimte dat aansluit op in dit geval de nieuwe rechtbank, maken we natuurlijk al in een veel eerder stadium, maar we kunnen pas aan de slag met de uitvoering als de bouwwegen niet meer nodig zijn.’

Eigen aanpak

Ieder gebouw vraagt om een eigen aanpak en kent zo z’n eigen mogelijkheden en beperkingen. Van Gent: ‘Uiteraard hebben wij ook een bepaalde stijl en uitstraling voor ogen, die we in Zuidas consequent doorvoeren. Maar elk deelproject is uniek, waardoor onze aanpak nooit hetzelfde is.’ In dit geval was overzichtelijkheid en functionaliteit een van de meest belangrijke taken die het ontwerpteam van Van Gent meekreeg. ‘De nieuwe rechtbank heeft een andere functie dan een kantoor- of woongebouw. Bereikbaarheid en veiligheid staan hier voorop. Het was daarom een nadrukkelijke wens om de omgeving rondom de rechtbank niet te voorzien van bomen en struiken. Niettemin heeft Van Gent waar mogelijk toch een paar planten toegevoegd. ‘Het moet er natuurlijk wel aantrekkelijk uitzien en kwalitatief aansluiten op het mooie voorplein, waar nu het gigantische kunstwerk ‘De Poortwachter’ staat.’ Even verderop – over de Parnassusweg en tussen het Atrium en de nieuwe rechtbank – is er onlangs nog een voetgangersoversteekplaats aangelegd. Deze moet zorgen voor een veilige looproute van en naar de rechtbank. Bij de oversteek plaatsen we ook een waarschuwingssysteem voor naderende trams.

Rechtbank bij nacht
Marcel Steinbach

Geen eenvoudige klus

Ook de toegang – een zogenoemde hellingbaan – van de verhoogde Parnassusweg naar de 3 meter lager gelegen rechtbank viel onder onze verantwoordelijkheid. Ontwerper Cyrus Clark tekende voor het ontwerp, de uitvoering lag in handen van het team van projectleider Jeroen Frelink. Geen eenvoudige klus, blikt hij terug. ‘Dit was eigenlijk een deelproject op zich, omdat hier zoveel berekeningen aan vooraf gingen. Die waren nodig, omdat een deel van de oude constructie intact bleef waarbij er een fietspad parallel aan de Parnassusweg, onder de toegang doorloopt en deze ook bruikbaar moest blijven.’ Het was even puzzelen, maar de afslag van de Parnasssuweg naar de nieuwe rechtbank werd op 20 oktober 2020 opgeleverd. ‘Vooral de chique reling vind ik mooi gelukt en ik vind het leuk dat de hellingbaan is uitgevoerd in de architectuurstijl Béton brut. Zo sluit deze mooi aan op de omgeving, waar je ook nog veel van deze stijl ziet’, aldus een trotse Frelink.

De hellingbaan naar de rechtbank - oktober 2020
Marcel Steinbach

Tijdelijke gebouwen

Nu de rechtbank met de onderliggende garage helemaal ‘zelfvoorzienend’ is, zullen de tijdelijke parkeergarage en het gebouw van de tijdelijke rechtbank gedemonteerd worden. Het demonteren van de tijdelijke garage – naast de nieuwe rechtbank – start maandag 29 maart 2021. Het werk vindt in drie fases plaats en duurt tot en met 14 mei 2021. Van de voorbereidingen die 29 maart starten, zal nog niet veel te merken zijn. De echte demontage zal wel zorgen voor wat meer transport door de Fred. Roeskestraat en mogelijk wat voelbare trillingen in de omgeving. Naar verwachting starten we nog voor deze zomer met de demontage van de tijdelijke rechtbank in de Fred. Roeskestraat. Hierover volgt later nog verdere informatie.

Het plein voor de rechtbank
Marcel Steinbach

Toekomst

In de toekomst zal het gebied rondom de nieuwe rechtbank – het gebied Parnas – verder ontwikkeld worden. De hellingbaan en de weg zullen dan ook toegang geven tot de nieuwe gebouwen die hier later gebouwd worden. Over het vervolg van deze ontwikkeling volgt rond de zomer meer informatie. Ook de openbare ruimte krijgt in de toekomst nog een update. Als de ondertunneling van de A10 – onderdeel van het project Zuidasdok – gerealiseerd is, zal het gebied rondom de rechtbank zijn definitieve inrichting krijgen. Er komt dan in het talud, tussen de nieuwe rechtbank en de A10, bijvoorbeeld meer ruimte voor groen en natuurstenen zitelementen. Wanneer dit precies plaatsvindt, is afhankelijk van de planning van Zuidasdok.

Geef uw mening

Lieneke Meurs

De nieuwe veilige voetgangersoversteek is een zeer onveilig gedrocht. Je kunt erop wachten dat daar ongelukken gebeuren. Onbegrijpelijk dat dit is goedgekeurd. En dat terwijl even verderop een veilige tunnel voor voetgangers en fietsers ligt. Misschien kan Zuidas vóór 3 mei ook eens voor elkaar krijgen dat in die tunnel en die daarnaast de verlichting het doet, het plafond hersteld wordt en de graffiti wordt verwijderd. Ook onder die hellingbaan op de foto. Een opgeknapte omgeving, wel zo feestelijk!