skip to main content
Nieuwe Rechtbank

Aan de Parnassusweg verrees de Nieuwe Rechtbank. De rechtbank wilde zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel zijn. Op die manier denkt ze het vertrouwen in de rechtspraak en in de rechtsorde het beste te dienen. Het is een voornaam gebouw en tegelijkertijd opvallend transparant en toegankelijk.

Tijdelijke rechtbank

Vanaf 1999 werd gesproken over de (her)huisvesting van de rechtbank Amsterdam. Het bestaande complex voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en renovatie was geen optie. In 2010 viel het besluit om een nieuwe rechtbank te bouwen, op dezelfde locatie in Zuidas. Om te voorkomen dat de rechtsgang hinder zou ondervinden tijdens de nieuwbouw, werd eind 2016 de tijdelijke rechtbank in gebruik genomen. Samen met het monumentale oude deel werd hier tot de opening van de nieuwe rechtbank recht gesproken. De tijdelijke rechtbank was zo ontworpen dat ze even gemakkelijk te monteren, te demonteren als te remonteren is.

Gebruik en beleving

Bij het nieuwe gebouw staan de gebruikswaarde en de belevingswaarde centraal, vanuit de gedachte dat daarmee het professioneel functioneren van de rechtspraak – en daarmee de rechtsorde zelf worden bevestigd. Aannemerscombinatie NACH maakt een imposant, maar ook menselijk gebouw. Gebruikers en bezoekers voelen zich gezien. Vanzelfsprekend staat de veiligheid voorop, maar de gedachte is dat dit juist het beste kan door transparant en toegankelijk te zijn.

Openbare ruimte

Het plein voor de rechtbank is bijna een half voetbalveld groot. Het biedt onbelemmerd zicht op het publieksgebied met de zittingszalen. Een hellingbaan en een gedeelte met treden geven toegang tot het plein. Het spiegelend watervlak van de vierkante vijver en de vaste banken met planten en bloemen langs het water nodigen uit tot een poosje verblijven. Amsterdam Zuidas draagt bij aan het kunstwerk dat op het plein staat.

Realisatie

De nieuwe rechtbank is ontworpen en gerealiseerd en wordt beheerd via een Publiek Private Samenwerking. Consortium NACH (New Amsterdam Court House) tekende voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie. NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP en KAAN, Heijmans en Facilicom.

Duurzaamheid

De Rechtbank Amsterdam is een gebouw met bomen, bloemen en planten. Niet in potten met kleikorrels die in hoeken van kamers worden neergezet, maar in echte tuinen. Op het voorplein komen houten banken en een vijver. In de vloer van het plein zijn diepe bakken opgenomen voor bloeiende bomen. Een besloten tuin loopt door tot in het hart van de rechtbank. Bomen met daartussen beelden vormen het decor van de centrale hal. Op plaatsen waar ruimte is gemaakt om daglicht naar verdieping -1 te brengen, zijn verzonken tuinen aangelegd. Het meest spectaculair zijn de verticale tuinen in de grote patio’s van het kantorengebied.

Bijzonderheden

  • Adres: Parnassusweg 280, Amsterdam
  • 47.250 m2 (exclusief parkeren), met daarin alle kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en het gehechtengebied (het gedeelte waarnaar in hechtenis genomen personen worden gebracht)
  • 10 lagen hoog.
  • Dagelijks werken 1.000 rechtbankmedewerkers en 200 medewerkers van ketenpartners in het gebouw
  • Een deel van de oude rechtbank is aangewezen als gemeentelijk monument en blijft behouden.
  • Tijdens de bouw zoveel mogelijk geluidsarme bouwmethoden
  • Bedrijven en woningen bleven tijdens de uitvoering bereikbaar
Nieuwe Rechtbank Nieuwe Rechtbank Nieuwe Rechtbank Uitzicht op The Pulse of Amsterdam vanaf PI59 Uitzicht op The Pulse of Amsterdam vanaf PI59 20230327 rechtbank [marcel steinbach] 20230327 rechtbank [marcel steinbach] 20230327 rechtbank [marcel steinbach] 20230119 nieuwe rechtbank [marcel steinbach]7 20230119 nieuwe rechtbank [marcel steinbach]6 20230119 nieuwe rechtbank [marcel steinbach]5 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank rhino lia van vught [jan vonk] 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank human pulsation claudy jongstra [jan vonk] 01 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank strikken Carel Blotkamp [jan vonk] 03 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank strikken Carel Blotkamp [jan vonk] 02 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank strikken Carel Blotkamp [jan vonk] 01 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank mistmannetje ingrid dekker [jan vonk] 01 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank ad gerritsen [jan vonk] 01 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank leeszaal State of Shame van Indre Urbonaite[jan vonk] 01 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank leeszaal State of Shame van Indre Urbonaite [jan vonk] 02 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank leeszaal State of Shame van Indre Urbonaite [jan vonk] 03 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank expowand dominique panhuysen [jan vonk] 09 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank zonder titel Henk Visch [jan vonk] 02 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank zonder titel Henk Visch [jan vonk] 01 20221129 kunstcollectie nieuwe rechtbank vliegend tapijt [jan vonk] 02

In beeld

Hierboven een selectie beelden. Het volledige archief aan beelden is beschikbaar in onze beeldbank.

Bekijk alle beelden

Gerelateerde artikelen

2

Kunst in rechtbank zorgt voor verzachting, afleiding en troost

In het schitterende gebouw van de nieuwe rechtbank huist een uitgebreide – en ook nog eens publiekelijk toegankelijke – kunstcollectie. En die heeft een bijzondere functie. ‘De kunst werkt verzachtend op een plek waar veel zwaars gebeurt.’
werken
5

4 jaar bouwen aan de nieuwe rechtbank in beeld

Bijna vier jaar lang volgden we de bouw van ’s lands grootste rechtbank. Die begon met puinruimen en eindigt op maandag 3 mei 2021 met de eerste zittingen. Met dank aan de vele honderden werkers die dit nieuwe icoon van Zuidas neerzetten.
werken
2

Nieuwe rechtbank bijna in gebruik

Nu bekend is dat de nieuwe rechtbank op 3 mei 2021 opent en het kunstwerk op het voorplein in vol ornaat staat te schitteren, geven wij nog even gas om ervoor te zorgen dat de omgeving rondom de rechtbank er in het voorjaar ook beeldig bij ligt.