skip to main content

Vanaf 1999 werd gesproken over de (her)huisvesting van de rechtbank Amsterdam. Het bestaande complex voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en renovatie was geen optie. In 2010 viel het besluit om een nieuwe rechtbank te bouwen, op dezelfde locatie in Zuidas. Om te voorkomen dat de rechtsgang hinder zou ondervinden tijdens de nieuwbouw, werd eind 2016 de tijdelijke rechtbank in gebruik genomen. Samen met het monumentale oude deel wordt hier de komende jaren recht gesproken. De tijdelijke rechtbank is zo ontworpen dat ze even gemakkelijk te monteren, te demonteren als te remonteren is.

Artist Impression Nieuwe Rechtbank
KAAN Architecten

Bij het nieuwe gebouw staan de gebruikswaarde en de belevingswaarde centraal, vanuit de gedachte dat daarmee het professioneel functioneren van de rechtspraak – en daarmee de rechtsorde zelf worden bevestigd. Aannemerscombinatie NACH maakt een imposant, maar ook menselijk gebouw. Gebruikers en bezoekers voelen zich gezien. Vanzelfsprekend staat de veiligheid voorop, maar de gedachte is dat dit juist het beste kan door transparant en toegankelijk te zijn.

Het plein voor de rechtbank is bijna een half voetbalveld groot. Het biedt onbelemmerd zicht op het publieksgebied met de zittingszalen. Een hellingbaan en een gedeelte met treden geven toegang tot het plein. Het spiegelend watervlak van de vierkante vijver en de vaste banken met planten en bloemen langs het water nodigen uit tot een poosje verblijven. Amsterdam Zuidas draagt bij aan het kunstwerk dat op het plein komt.

Planning bouw Nieuwe Rechtbank

2016
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2017
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2018
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2019
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2020
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
slopen oude rechtbankgebouw
plaatsen damwanden
fundering en betonwerk onderbouw
ruwbouw bovenbouw
gevel en daksluiting
afbouw

Realisatie

De nieuwe rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd via een Publiek Private Samenwerking. Consortium NACH (New Amsterdam Court House) tekent voor ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie. NACH is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP en KAAN, Heijmans en Facilicom.

Duurzaamheid

De Rechtbank Amsterdam is een gebouw met bomen, bloemen en planten. Niet in potten met kleikorrels die in hoeken van kamers worden neergezet, maar in echte tuinen. Op het voorplein komen houten banken en een vijver. In de vloer van het plein zijn diepe bakken opgenomen voor bloeiende bomen. Een besloten tuin loopt door tot in het hart van de rechtbank. Bomen met daartussen beelden vormen het decor van de centrale hal. Op plaatsen waar ruimte is gemaakt om daglicht naar verdieping -1 te brengen, zijn verzonken tuinen aangelegd. Het meest spectaculair zijn de verticale tuinen in de grote patio’s van het kantorengebied.

Bijzonderheden

  • Adres: Parnassusweg 220, Amsterdam
  • 47.250 m2 (exclusief parkeren), met daarin alle kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en het gehechtengebied (het gedeelte waarnaar in hechtenis genomen personen worden gebracht)
  • 10 lagen hoog.
  • Dagelijks werken 1.000 rechtbankmedewerkers en 200 medewerkers van ketenpartners in het gebouw
  • Een deel van de oude rechtbank is aangewezen als gemeentelijk monument en blijft behouden.
  • Tijdens de bouw zoveel mogelijk geluidsarme bouwmethoden
  • Bedrijven en woningen blijven tijdens de uitvoering bereikbaar

Meer informatie

20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6799 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6797 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6811 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6802 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6812 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6803 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6809 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6805 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6817 1 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6814 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6822 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6818 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6825 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6819 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6831 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6827 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6826 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6830 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6844 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6868 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6863 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6870 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6833 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6845 20201014 rechtbank [marcel steinbach]_MST6857

In beeld

Hierboven een selectie beelden. Het volledige archief aan beelden is beschikbaar in onze beeldbank.

Bekijk alle beelden

Gerelateerde artikelen

werken
8

De Nieuwe Rechtbank van binnen

Nu de meeste steigers aan de binnenkant van de nieuwe rechtbank zijn weggehaald, zie je wat bouwcombinatie NACH en de rechtbank voor ogen hadden: een zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel geheel, mét verrassende elementen.
werken
6

Omgeving rondom nieuwe rechtbank aangepakt

Nu de nieuwe rechtbank steeds meer stappen maakt in de afbouw, is het tijd dat wij aan de slag gaan met de omgeving rondom het gebouw. ‘De bouwhekken staan en we starten deze week met de aanleg van een hellingbaan’, aldus projectleider Jeroen Frelink.
werken
7

Escher in de nieuwe rechtbank

Onlangs maakte Zuidas-fotograaf Marcel Steinbach bijzondere beelden van het interieur van de nieuwe rechtbank. Proces- en omgevingsmanager Bauke van der Goot legt uit wat u ziet en snapt de vergelijking met de kunst van Escher. ‘De verrassing bij de nieuwe rechtbank zit aan de binnenkant.’
Meer artikelen