Dankzij de Hollandse zomer zien niet alleen de kunstgrasvelden van SC Buitenveldert er knallend groen uit, dat geldt ook voor de bomen en planten in de nabijheid. Bouwvakkers leggen de laatste hand aan de laatste, kleine grasmat voor de jeugd, maar door logistieke problemen is daar enige vertraging ontstaan. ‘De drie velden waren tot op de draad versleten, net als het speelveld voor de kleine sterren van onze vereniging’, zegt Paul Rijnierse, bestuurslid van de voetbalvereniging. Gek is dat niet. Een kunstgrasmat gaat zo’n tien jaar mee, de oude matten lagen er inmiddels twaalf jaar. In opdracht van gemeente zijn de nieuwe matten geplaatst, zodat het sportcomplex er precies bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen fraai bij ligt.
Vrouwen, meisjes en jeugd
SC Buitenveldert is niet zo maar een voetbalvereniging. Al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is de club gevestigd op Sportpark Buitenveldert, vanaf 1974 onder huidige naam. SC Buitenveldert ontwikkelde zich onder meer tot gangmaker achter het vrouwenvoetbal. Nog steeds heeft de vereniging de grootste vrouwenvoetbalafdeling van Nederland, met zo’n 500 leden. Onder meer Merel van Dongen (Atlético Madrid) en Laura Du Ry (Ajax) werden er groot. Daarnaast is SC Buitenveldert een door de KNVB gekwalificeerde jeugdvoetbalclub, voor zowel jongens als meisjes. Zo begon de jonge Myron Boadu er zijn prille loopbaan, die via AZ nu voortzet bij AS Monaco. En vooruit, om nog één beroemde man noemen uit de SC-Buitenveldert-gelederen: Frank Rijkaard. SC Buitenveldert heeft met Ajax een samenwerkingsovereenkomst om de doorstroming van meisjes en vrouwen te bevorderen.
Ontwikkelingen rondom de velden
Sinds de oprichting van de club is er in de omgeving veel veranderd: Zuidas kwam tot ontwikkeling, evenals het gebied rondom de voetbalclub. Ook de komende jaren staat er nog veel te gebeuren: iets ten noorden van de velden wordt een begin gemaakt met de het multifunctionele bouw The Pulse, en ten westen klimt een nieuw Onderzoeksgebouw van de VU boven het maaiveld uit. Uiteindelijk komt hier een buurt die zich kenmerkt door een spannende mix van ondernemers, onderzoekers, artsen, juristen, studenten, (data)wetenschappers en bewoners. Een buurt waar het prettig wonen en verblijven is, dankzij cafés en restaurants, een bioscoop, theater, sport- en fitnesscentra en niet te vergeten OBA Next.
Clubhuis
Maar zo ver is het nog niet. Het duurt allemaal langer dan verwacht en dat merkt ook SC Buitenveldert. ‘We voeren regelmatig gesprekken met de VU en de gemeente’, zegt Rijnierse. ‘De verhuizing naar de nieuwe locatie ten zuiden van het VU is inmiddels diverse keren uitgesteld.’ Op zich vindt Rijnierse dat niet erg, maar er dient zich wel een probleem aan. ‘Wij hoeven niet zo nodig weg, we zitten hier prima. Alleen begint ons clubhuis nu wel ernstige mankementen te vertonen. Wij snappen ook wel dat planningen kunnen wijzigen.’ De definitieve oplossing komt als het oude wis- en natuurkundegebouw van de VU tegen de vlakte gaat. Dan kan SC Buitenveldert daar zijn nieuwe accommodatie krijgen. Naar het zich nu laat aanzien duurt dat nog tot het einde van dit decennium. ‘Niet verkeerd dus om de velden te vernieuwen. Ze kunnen nog een volledige levenscyclus mee.’
Artikel delen:
Geef uw mening
Beste Maurice, de gebiedsontwikkeling van Kenniskwartier, in samenwerking met de Vrije Universiteit en het Amsterdam Umc, is een ingewikkelde doorschuifopgave met veel onderlinge afhankelijkheden. Een kleine vertraging in de uitvoering heeft gevolgen voor het hele gebied. Wij werken gezamenlijk en daadkrachtig aan de voortgang van de bouwwerkzaamheden, maar zijn voor de timing afhankelijk van de projectplanningen in de directe omgeving.
Interesting to hear that there are delays with the move to new location (south of the VU). What are the reasons for the delay?