skip to main content
Demontage van tijdelijke rechtbank

Op dit moment richt de Groothuis Bouwgroep een bouwplaats in rond het terrein waarop de tijdelijke rechtbank staat. Daarna begint de demontage aan de binnenkant. Begin 2022 haalt de aannemer ook de buitenkant uit elkaar. Vanwege het hergebruik gaat dit langer duren dan wanneer de sloopkogel gebruikt zou worden: bij elkaar een maand of vier. Begin juni 2022 moet de klus geklaard zijn. Op de plek die vrijvalt, komen woningen en kantoren.

In de prijzen

De tijdelijke rechtbank is in 2015 gebouwd in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, als tijdelijk onderkomen tijdens de bouw van de nieuwe rechtbank van Amsterdam. Die is in mei 2021 in gebruik genomen, waardoor de tijdelijke rechtbank overbodig werd. Omdat al bij de bouw van de tijdelijke rechtbank bekend was dat het gebouw er niet lang zou staan, koos het Rijksvastgoedbedrijf voor een geheel demontabel en remontabel concept. Het ontwerp van architectenbureau cepezed, onderdeel van het consortium DPCP dat de tijdelijke rechtbank realiseerde, viel meerdere malen in de prijzen. Zo ontving het in 2017 de Amsterdamse Architectuur Prijs – de Gouden A.A.P. – en in 2018 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal.

Nieuw leven

Het gebouw krijgt een nieuw leven in Enschede, op het Kennispark Twente. Vrijwel alle materialen gaan mee, een kleine hoeveelheid wordt elders hergebruikt..

Geef uw mening