skip to main content
Drie partijen uitgenodigd voor ontwerp OBA NEXT

Opgave

Na het door de gemeenteraad genomen kredietbesluit, is de gemeente op 15 juli de aanbesteding gestart voor het realiseren van OBA NEXT: een innovatieve en inspirerende leer- en ontwikkelplek voor heel Amsterdam.

De nieuwe bibliotheek (8.500 m2) wordt een openbare voorziening die leren en ontwikkelen in een digitale tijd stimuleert. Een plek waar de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) samen met een breed scala aan maatschappelijke- en culturele partners gevarieerde programma’s zal ontwikkelen die voor alle Amsterdammers toegankelijk zullen zijn. In OBA NEXT is ook ruimte voor een openbare buurtkamer, maatschappelijke dienstverlening en een publieke fietsenstalling. Op de kavel komt ook kantoorruimte van maximaal 16.500 m2 met een garage voor auto’s en fietsen.

Het is de bedoeling dat kantoren en OBA NEXT een geheel gaan vormen. Daarom wordt voor de invulling van de kantoren ingezet op een variëteit aan bedrijven en instellingen die zich richten op kennis en innovatie, waarbij ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling centraal staan. 

De bouw zal plaatsvinden op kavel 2i, in het deelgebied Kenniskwartier, tussen station Zuid en de VU, aan de Mahlerlaan en naast het bestaande pand NoMA House. Met deze openbare ontmoetingsplek ontwikkelt Zuidas zich verder als diverse en levendige buurt.

Toonaangevende partijen

Zoals gebruikelijk bij de aanbesteding van de bouw van grote publieke gebouwen is een aanbestedingsprocedure doorlopen. Er zijn drie partijen uitgenodigd voor de vervolgfase. De bouwconsortia zijn geselecteerd op relevante ervaring: ze hebben bewezen het ontwerpen en realiseren van een groot en uniek (publiek) gebouw in een drukke omgeving goed aan te kunnen.

De consortia die uitgenodigd worden voor de dialoogfase zijn:

– BAM Bouw en Techniek B.V., AM B.V., Deerns Nederland B.V. en architectenbureaus cepezed B.V. en Henning Larsen Architects A/S

– BMB ontwikkeling B.V., VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West B.V., ABT B.V., Boele & van Eesteren B.V, G&S Bouw B.V., Stam + De Koning Vastgoed B.V. met architectenbureau Snøhetta Oslo AS

– G&S Vastgoed B.V., Visser & Smit Bouw B.V, Arcadis Nederland B.V. en architectenbureaus Neutelings Riedijk Architecten BV en SO-IL EU BV

Martin Berendse, directeur van de OBA, geeft aan zeer verheugd te zijn over de keuze. ‘Het zijn drie bouwconsortia die wereldwijd hun sporen meer dan verdiend hebben met het ontwikkelen van toonaangevende projecten op het gebied van kunst en cultuur.’

Ontwerpkaders

Hoe het gebouw er van binnen en van buiten uit komt te zien, is nog niet bekend. Dat is de opgave voor de drie partijen. Wel is een pakket aan doelen en eisen meegegeven aan het project. Bijvoorbeeld met betrekking tot de uitstraling: we willen dat het gebouw een open, uitnodigend karakter krijgt en herkenbaar is als publiek gebouw. Ook is aangegeven wat er straks in de OBA NEXT zoal moet kunnen plaatsvinden. Denk aan: workshops, debatten, exposities, studeren, het maken van audiovisuele producties, zoals vlogs, en programmeren. Met daarbij een fijne plek om te eten en drinken. Het is nu aan de architecten van de drie bouwconsortia om een vertaalslag te maken van de doelen en eisen naar een ontwerp. Dat gebeurt in dialoog met de gemeente en de OBA met haar partners. Met als doel om uiteindelijk tot een kwalitatief hoogwaardig plan te komen voor alle gebruikers.

Van belang is dat het gebouw lang mee kan gaan, zonder kostbare ingrepen. Daarom wordt het een flexibel gebouw, waarbij de indeling ieder moment kan worden aangepast op de programmering, die immers continu in ontwikkeling is. Daarnaast moet het gebouw een toonbeeld van groen en biodiversiteit worden waarbij ook hergebruik en klimaatvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.

Volgende stappen

Nadat we met de drie consortia de dialoogfase hebben doorlopen ontvangen we drie ontwerpen. Hieruit wordt een winnaar bepaald op basis van verschillende criteria. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken hoe het gebouw het vernieuwende bibliotheekconcept faciliteert en hoe er een open en uitnodigende publieke ruimte voor alle Amsterdammers wordt gecreëerd. De partij die het best aan de criteria voldoet, zal begin 2023 bekend gemaakt gaan worden. Het gebouw zal naar verwachting opgeleverd worden in 2027.

Geef uw mening