skip to main content
Standplaats traumaheli verhuist naar Amsterdam Heliport

Dit heeft de raad van bestuur van Amsterdam UMC besloten. In samenwerking met de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland is gekozen voor een nieuwe standplaats op het terrein van Amsterdam Heliport in het Westelijk Havengebied. ‘Wij hebben gekozen voor een locatie die optimale zorg door het Mobiel Medisch Team combineert met zo min mogelijk overlast voor omwonenden. De verplaatsing heeft geen gevolgen voor de snelheid waarmee het MMT bij de patiënt kan zijn’, aldus Mark Kramer, lid raad van bestuur Amsterdam UMC.

Overlast omwonenden

Al sinds 1995 zijn het Mobiel Medisch Team (MMT) en de traumahelikopter gestationeerd op het dak van locatie VUmc. Het team bestaat uit een arts, een verpleegkundige, een chauffeur voor de auto en een piloot. Het MMT wordt alleen ingezet bij ernstige incidenten en bekijkt bij elke oproep wat de snelste manier is om bij de patiënt te komen; met de auto of de traumahelikopter. Gemiddeld zes tot zeven keer per etmaal wordt de traumahelikopter opgeroepen. De traumahelikopter heeft dan ook een belangrijke maatschappelijke functie. De huidige standplaats op het dak van locatie VUmc zorgt echter voor veel geluidsoverlast voor omwonenden.

Van 4.750 naar 760 vliegbewegingen

Het helikopterplatform op het dak van Amsterdam UMC, locatie VUmc blijft wel bestaan. Locatie VUmc heeft namelijk een traumacentrum voor ongevalspatiënten. De helikopter vervoert in principe geen patiënten, de arts van het MMT rijdt in de ambulance mee met de patiënt naar VUmc. Na de overdracht van de patiënt in VUmc aan de zorgverleners daar, wordt de arts weer door de helikopter opgehaald en naar de standplaats Amsterdam Heliport gebracht, zodat het MMT paraat blijft voor een volgende oproep. Naar verwachting zal de traumahelikopter na verplaatsing van de standplaats in totaal nog 760 keer per jaar landen en stijgen vanaf het dak van locatie VUmc.

Verwachte datum verhuizing

Met het besluit van Amsterdam UMC kan gestart worden met de bouw van een nieuwe standplaats voor het MMT op Amsterdam Heliport. De verwachting is dat het MMT eind derde kwartaal 2022 verhuist naar de nieuwbouw op Amsterdam Heliport. De haalbaarheid hiervan is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van bouwmaterialen en personeel als gevolg van corona.

Geef uw mening

Michael

Nog even los van wat ik/ iedereen er van vindt dat de traumahelicopter elders gaat landen en opstijgen, het diende er ongetwijfeld toe dat - waar levens op het spel staan- er snel gehandeld kan worden. Hoe gaat de AMC -VUmc dat nou aanpakken als die heli met een patient erin land op westpoort, dan weer verder met de ambulance naar de de de Boelelaan? Het is overigens vreemd dat kennelijk de anwb trauma helicopters exploiteert. Wat heeft dat nou met hun core-business te maken (ze doen ook al in woonverzekeringen).

r

a ls je voor dat je oordeelt even lijkt hoe het allemaal ewerlt ook bij de Duitse Adac

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Michiel, bedankt voor je reactie. Het volgende mogelijk ter verduidelijking. Het was altijd al zo dat de traumahelicopter werd ingezet om medische specialisten zo snel mogelijk ter plaatse te brengen om daar zorg te kunnen verlenen. Bijvoorbeeld op die momenten dat de locatie voor ander verkeer lastig te bereiken is. Ook is de ruimte van de helicopter zeer beperkt. Slechts bij hoge uitzondering ging er een patiënt in de helicopter mee terug naar het ziekenhuis. Dat uitgangspunt zal niet veranderen.

Anton Meester

23 jaar geleden schreef ik onderstaande brief: Dr. L. Alma Schoolwerktuin Karel Lotsylaan 25 1081 HW Amsterdam woensdag 18 februari 1998 Milieudienst Postbus 922 1000 AX Amsterdam Behandelnummer SO1/6007 MD 1996 Geachte mevrouw mijnheer, De rot herrie die de traumahelikopter veroorzaakt is voor mij als bewoner in de directe nabijheid van de VU (100 meter) een dagelijkse ergernis. Niet alleen woon ik hier maar geef ook les op de hier gelegen schoolwerktuin. Wekelijks wordt hier aan 600 leerlingen lesgegeven. De lessen worden verstoord en moeten onderbroken worden door de rot herrie van de traumahelikopter. Dat “ding” moet gewoon weg uit een woonbuurt! Hier mag geen vergunning voor worden verstrekt! Naar Schiphol met dat “ding”. Het is te accepteren dat er patiënten worden ingevlogen, meer niet! Verlos deze buurt van dit trauma a.u.b. Dit is zeer onaangenaam. Met vriendelijke groet, hoogachtend, Anton Meester

Remco Lucke

ik hoop dat uw hem nooit nodig mag hebben dat weetje waar voor het team is

Bert v.d.Bus

Geachte heer Meester,dat "ding" is niet voor niets in het leven geroepen en heeft zijn nut inmiddels wel bewezen denk ik. Als bewoner van Buitenveldert-Zuid-Oost erger ik mij ook wild aan herrie,maar dan van die 24/7 dalende vliegtuigen die boven de Kalfjeslaan nog even uitbundig "gas bij" geven om niet voortijdig in het Amsterdamse Bos te hoeven landen. Daaronder veel "pretvluchten",ook 's nachts. Wordt niets aan gedaan! Met die traumahelikopter daarentegen valt best te leven,geen pretvluchten vermoed ik.

Rutger

Erg jammer dat er zoveel zure buurtbewoners zijn die het voor de rest verpesten. Ik genoot altijd erg van de traumahelikopter.

E. C Vriesman

Zou fijn zijn, mn in de nacht, dat er niet meer over mijn woning gevlogen wordt.

Coen Mulder

het zal allemaal wel . ik moet nog maar zien of het niet ten koste gaat van accuraat handelen.

Kleine Sjaak

Jammer, mijn zoontje vindt het altijd super gaaf om de helikopter voorbij te zien vliegen. Nu zal dat aanzienlijk minder worden.

Yvonne

Erg blij mee als t rustiger gaat worden, ook als je werkt in het zkhs is t niet om aan te horen