skip to main content
Oekraïense vluchtelingen ook welkom in Holiday Inn

Wethouder Rutger Groot Wassink en stadsdeelbestuurder Flora Breemer hebben hierover een brief gestuurd aan bewoners en ondernemers in de buurt van het hotel. Overal in de stad zijn inmiddels opvanglocaties beschikbaar of ze worden in gereedheid gebracht. Zo zijn er al vluchtelingen opgevangen in Nieuw-West, Zuidoost en Zuid. ‘Amsterdam wil een gastvrije stad zijn waar de Oekraïense vluchtelingen veilig zijn en tot rust kunnen komen’, schrijven de twee bestuurders. Inmiddels hebben zich honderden vluchtelingen gemeld bij de RAI, die dient als eerste meldpunt. Vandaar worden ze aan onderdak geholpen.

IJltempo

Vanwege de noodsituatie organiseert de gemeente in ijltempo opvangplekken. Oekraïense vluchtelingen konden al terecht in het A&O Hostel in Zuidoost, het Savoy Hotel in Zuid en het Wow-hotel in West. Bij Java-eiland ligt een opvangschip en een tweede is onderweg. Samen zijn deze locaties goed voor zo’n 900 opvangplekken. De gemeente houdt een sporthal in de Van Hogendorpstraat in West achter de hand als noodopvanglocatie. De verwachting is dat er de komende tijd nog meer vluchtelingen uit Oekraïne richting Nederland zullen komen. De zoektocht naar aanvullende opvanglocaties gaat daarom door.

‘Hartverwarmend’

Er zijn ook veel particulieren die huisvesting aanbieden. ‘Het is hartverwarmend dat veel Amsterdammers willen helpen’, schrijven Groot Wassink en Breemer. ‘Op dit moment krijgen we heel veel aanbod. We inventariseren de komende tijd waaraan behoefte is.’

Wilt u meer weten? Volg dan de berichtgeving op www.amsterdam.nl/oekraine.

Geef uw mening

Redactie | Amsterdam Zuidas

Vanmiddag (22 maart 2022) bereikte ons het bericht dat het toch nog heel even gaat duren voor wat betreft de komst van de vluchtelingen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan het rondkrijgen van de benodigde vergunningen. Degenen die iets willen bijdragen, ideeën hebben of op een andere manier hulp zouden willen bieden, kunnen hiervoor contact opnemen met omgevingsmanager Linda Schot, l.schot@amsterdam.nl. Zij zal de initiatieven coördineren.

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Josephine, bedankt voor je bericht. De opvang van vluchtelingen is centraal in de stad georganiseerd, dus niet binnen Amsterdam Zuidas. Voor meer informatie verwijzen we naar de link: www.amsterdam.nl/oekraine. Aanvullend hebben we begrepen dat de eerste vluchtelingen naar verwachting woensdag 23 maart aankomen. Meer informatie hebben wij op dit moment niet.

josephine

Is er al meer duidelijkheid over wanneer er vluchtelingen in komen in dit artikel staat 16 maart maar in het artikel van gemeente Amsterdam staat 21 maart, verder heb ik ook vernomen dat er vandaag de dag nog geen vluchtelingen in zitten.

pandora

is dit hotel dan niet meer in gebruik als hotel ???? dan staat ons nog meer te wachten binnenkort ,want er staan nog wel meer hotels werkeloos in de stad! dan komen 3r onzeekr toch weer meer toeristen /bewoners om de stad weer meer leefbaar te laten maken , BRAVO

Redactie

Beste Pandora, Het Holiday Inn is inderdaad niet meer in gebruik als hotel. We werken aan een plan voor deze locatie. Daarover hopelijk binnenkort meer.

Rinus

Vluchtelingen helpen is ALTIJD goed!!