skip to main content
Wandelen langs kunst in Zuidas

Voor de Amsterdamse rechtbank staat een metershoge figuur. Het is een man of een vrouw, een jongen of een meisje, voorovergebogen. De haren nonchalant naar voren, de trainingsbroek losjes om het lichaam. De blik nieuwsgierig op de eigen hand, die een drietal objecten draagt. De figuur oogt ingetogen, maar is een opvallende verschijning. Mensen houden halt om er een foto van te nemen, het nog even van dichtbij te bekijken of de schoenen aan te raken. Het kunstwerk Love or Generosity van Nicole Eisenman siert pas sinds 2020 de ingang van de nieuwe rechtbank, maar kan zich nu al een landmark van Zuidas noemen. Het ligt in het zicht, het trekt de aandacht, het doet wat.

Wandelroute en audiotour

Love or Generosity mag dan ook niet ontbreken in het Ommetje Kunst, een wandelroute langs 14 bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte van Zuidas. Wij stippelden de route met zorg voor u uit – het enige wat u nog hoeft te doen, is u al luisterend laten leiden, inspireren en verwonderen. Het Ommetje Kunst gaat namelijk vergezeld van een audiotour, waarin we ieder kunstwerk voorzien van duiding en uitleg. Soms gaat dat over de geschiedenis van een werk, dan weer delen we een mooie anekdote, een andere keer vertellen we iets over de kunstenaar.

Verhalen achter de kunstwerken

Onze programmamanager Kunst en Cultuur, Onno van den Muysenberg, vertelt u op een bevlogen manier de verhalen achter de kunstwerken van Zuidas. Wist u bijvoorbeeld waarom de imposante figuur voor de ingang van de rechtbank genderfluïde trekken heeft gekregen? Of waarom Tom Claassen, de kunstenaar achter het beroemde hondje Hildo voor het ABN AMRO-kantoor, vrijwel altijd dieren afbeeldt in zijn werk? Op dat soort vragen en nog veel meer krijgt u antwoord in het Ommetje Kunst.

I Want a Permanent Wave

Kunst in de lucht en onder de grond

Al snel zult u ontdekken dat u voor sommige kunst iets verder moet zoeken. Zo leidt het Ommetje Kunst u langs een kunstwerk van Jeroen Henneman, dat balanceert op het dak van een woontoren van zo’n veertig meter hoog. En zelfs onder de grond zit een parel van een kunstwerk verstopt: in het metrostation Europaplein is I Want a Permanent Wave van Gerald van der Kaap te zien, een reeks zwart-wit foto’s op reflecterende glasplaten. Wie er met de metro voorbijrijdt, ziet een prachtige film-noir voorbijschieten. Maar bekijkt u de foto’s vanaf een van de perrons, valt er nog zo veel meer aan het werk te ontdekken.

Wij wensen u veel wandel- en kijkplezier met het Ommetje Kunst. De hele kunstwandeling neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Fietsen kan natuurlijk ook, dan bent u zo’n drie kwartier onderweg. Maak onderweg vooral ook foto’s van uw favoriete kunstwerken en deel die o.v.v. #ommetjezuidas.

Geef uw mening

Marie-Claire Fakkel

De Doos is een kunstwerk van Jeroen Henneman, en niet van Jan Vonk (zie bijschrift bij foto)

Redactie

Beste Marie-Claire, de reactie van Karin klopt, Jan Vonk is de fotograaf van alle mooie beelden die zijn gemaakt van de kunstwerken.

Karin

Denk dat Jan Vonk de fotograaf is. Z’n naam staat onder meer foto’s.

Astrid

Hoeveel km is het ongeveer?

Redactie

Beste Astrid, de hele kunstroute is ongeveer 7,5 km lang. Je kunt dit ommetje ook prima in delen lopen of fietsen. Zie https://zuidas.nl/route/ommetje-kunst voor de locaties van alle kunstwerken.

Channa

Ik ben heel blij met deze nieuwsbrief!!! Er staat belagrijke en intressante informatie in! Bedankt !!!!