skip to main content
Stekker uit creatief centrum Sapiens in Valley

Onder de titel Sapiens zouden de partijen de handen ineenslaan om dit voorjaar een museum, laboratorium, creatieve werkplaats en denktank ineen te openen in Valley. In onderzoek en onderwijs zouden interdisciplinaire teams samenwerken aan thema’s op het gebied van onder meer biodiversiteit, klimaat en duurzaamheid. Ook zou binnen het gebouw een culturele invulling worden gegeven aan de thema’s. De partners hebben echter vastgesteld dat een haalbare business case niet gerealiseerd kan worden. 

Stopzetting betreurd

Bestuursvoorzitter VU Amsterdam, Mirjam van Praag en Directeur Amsterdam Sustainability Institute, Philipp Pattberg, betreuren de stopzetting van het project. Van Praag: ‘De drive van de VU om antwoorden te vinden op de grote vraagstukken van vandaag is onverminderd en we zullen de komende tijd gebruiken om ons werk daarop te verstevigen.’ Pattberg: ‘De ecologische crisis duurt voort; het huidige beleid om klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen, is onvoldoende. ‘Sapiens’ was een poging om een ​​beweging te creëren om deze fundamentele crisis aan te pakken op basis van wetenschappelijke excellentie, gecombineerd met maatschappelijke creativiteit en de grenzeloze energie van jonge mensen. Ik geloof nog steeds dat dit een succesformule is.’

Afwikkeling

De initiatiefnemers onderzoeken op dit moment geen opties meer om het concept verder te brengen. Ze werken aan de afwikkeling van ‘Sapiens’. De gemeente gaat samen met de eigenaar van het gebouw onderzoeken welke alternatieve invulling de ruimte kan krijgen.

Geef uw mening

Ferry Wienneke

Als de bestuursvoorzitter VU blijft geloven in de succesformule wachten we rustig op het volgende initiatief, bij voorkeur op Zuidas.

Fred van Ommeren

Ik v raag mij sowieso af of mensen van buiten - dus het publiek - het gebouw kunnen betreden. Om te bekijken of wat te drinken. Wat is er overgebleven van het "feitelijke Valley-idee" waar je als buitenstaander "doorheen kunt lopen". Kan iemand mij dat vertellen?

Caroline de Vries, communicatieadviseur Zuidas

Beste Fred, het is mogelijk voor publiek om het gebouw te betreden. Ook zijn er verschillende openbare gelegenheden. Je kunt bijvoorbeeld op de 1e verdieping een hapje en een drankje nuttigen. Je kunt dus gerust een kijkje gaan nemen.

O. Westra

Jammer maar ik wist ook niet van het bestaan. maar misschien iets anders moois in de toekomst.fam. Westra