skip to main content
Zuidas Markt is een blijvertje

Op het George Gershwinplein staat sinds 2 september 2021 iedere donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur de Zuidas Markt met de lekkerste eetwaren: van cannoli tot kaas en van falafel tot vis. Het was een proef die anderhalf jaar liep, waarna het stadsdeel Zuid een besluit zou nemen over de toekomst van de markt. Dat besluit is er nu met de verlening van de vergunning voor vijf jaar. Bart Vink, stadsdeelvoorzitter Zuid: ‘De Zuidasmarkt gaat door en dat is goed nieuws voor iedereen die een levendige Zuidas wil. Op donderdagen is het een drukke en gezellige bedoening tussen de torens. Het draagt ook bij aan een verbinding met Buitenveldert. Het past ook bij de ontwikkeling van Zuidas tot volwaardige woonwijk. Ik hoop dat de komende jaren nog meer bewoners en bezoekers de markt weten te vinden.’

Lange adem

De schappen van de marktkramen zijn goed gevuld als we vlak voor de lunch vanuit Buitenveldert via de Lex van Deldenbrug het George Gershwinplein oplopen. ‘Het is een bijzondere markt op een bijzondere plek,’ zegt Patrick van kaashandel Van der Stok, ‘maar dat betekent niet dat we heel duur zijn hoor, ook al denken mensen vaak van wel.’ Een succesvolle marktkraam is een kwestie van een lange adem: volgens marktmeester Marc Schoonebeek duurt het zo’n vijf jaar om een kraam rendabel te krijgen. Zo beginnen de kramen op het Gershwinplein na zo’n anderhalf jaar langzaam maar zeker wat vaste klanten te krijgen. Maar daar kunnen er natuurlijk altijd meer bij. Ideeën zijn er in ieder geval genoeg. ‘Het zou goed zijn om bij het station wat borden te plaatsen’, zegt Esmé van Droomdrop. ’Dan zien de reizigers die vanuit het station het Mahlerplein op stappen direct dat er even verderop (achter de twee hoge Symphony Towers, red.) een markt is.’

Saamhorigheid

Het is inmiddels twaalf uur geweest en de omliggende kantoortorens stromen leeg. Het marktplein vult zich met werkvolk, maar evengoed met kinderwagens en mensen die hun ommetje met de hond gebruiken om op de markt even snel wat lekkers te halen. Hier en daar staat een fiets met boodschappentas. ‘Hopelijk weten ook de mensen uit Buitenveldert ons steeds beter te vinden’, zegt kaasboer Patrick. ‘Ze zijn in ieder geval van harte welkom.’ Maar net zoals op iedere markt is het niet altijd even druk, zegt ook Edwin van Cannoli (Italiaanse gebakjes): ‘Maar dan is er gelukkig altijd nog de goede onderlinge sfeer.’ Die sfeer strekt zich zelfs uit tot de ondernemers met een vaste plek op het plein, zoals restaurant Limon dat in de zomer terrastafels en -stoelen uitleent aan de Zuidas Markt.

Evenementen

Op de achtergrond doet marktmeester Marc zijn best om het aanbod op de markt (‘een mooie sociale smeltkroes, er komt van alles wat’) zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Daarbij zijn er heus nog wel wat uitdagingen: ‘We zitten qua stroom bijvoorbeeld aan onze limiet. Als we nu nog een poelier aan zouden sluiten, dan klapt het systeem eruit.’ De glimlach verschijnt gelijk weer op zijn gezicht als hij vertelt over de muzikale evenementen die er vanaf april aan zitten te komen. Zo komt er een jazz ensemble op bezoek en ook dit jaar is het Gershwinplein in augustus een van de locaties tijdens het Grachtenfestival. Wat kunnen we verder concluderen na anderhalf jaar Zuidas Markt? Esmé van Droomdrop kan er kort over zijn: ‘Ik heb het gevoel dat het wel wat wordt, hier op het Gershwinplein.’

Zuidas Markt

• Locatie: Gershwinplein
• Wanneer: iedere donderdag van 09.00 tot 17.00 uur
• Voor meer informatie: www.zuidasmarkt.nl

Geef uw mening

Maurice

Great to hear that the Market is here to stay. Is there any chance of having the market on the weekend too?

Carlo - Redactie

Hi Maurice, for the moment there are no plans in that direction, or no plans of which I'm aware. You could try and reach the Zuidas Markt itself via www.zuidasmarkt.nl/contact. Happy Easter!

Marleen Munniksma

Gelukkig. Zijn we voorlopig verzekerd van lekkere kaas, heerlijke noten, verse vis en superbrood. En af en toe een Vietnamese loempia of andere lekkernijen. En een ruime keuze aan prachtige groentes en fruit.