skip to main content
Succesvolle bijeenkomst knooppunt Amstel

De meest in het oog springende verandering aan knooppunt Amstel is dat het kleine klaverblad verdwijnt. Via deze verbindingsboog rijdt u nu van de Utrechtsebrug naar de A10 Oost. De A10 Zuid wordt verbreed voor een betere bereikbaarheid van de noordelijke Randstad, de regio en Amsterdam. In het hart van Zuidas gaat de A10 Zuid onder de grond. Tussen knooppunt Amstel en De Nieuwe Meer scheiden we het doorgaand verkeer van het bestemmingsverkeer. Per rijrichting komen er twee extra rijstroken bij. De ruimte die dat vraagt, gaat ten koste van het klaverblad. Na de aanpassing van knooppunt Amstel rijdt u via de S109 (aansluiting op de Europaboulevard) over vier rijstroken naar de A10 Oost in plaats van over de huidige twee. Een alternatief is via de S111 de A10 Oost op rijden.

23 viaducten

Het projectgebied van de reconstructie van knooppunt Amstel bevindt zich op de A10 Zuid, tussen de toe- en afrit S109 (aansluiting op de Europaboulevard) en het knooppunt Amstel. Het knooppunt Amstel wordt volledig omgebouwd. In totaal worden 23 viaducten (om)gebouwd.

Impressie van knooppunt Amstel na de reconstructie

Fietsroutes en ‘fietsstraten’

Fietsverbindingen staan hoog op ieders agenda. Verandert er iets? Het fietspad langs de zuidelijke Rozenoordbrug blijft ook in de eindsituatie bestaan. Eerst bouwen we een nieuwe snelwegbrug aan de zuid- en noordzijde van de bestaande Rozenoordbrug, daarna vervangen we de huidige zuidelijke Rozenoordbrug. Tijdens de werkzaamheden zorgen we dat fietsers altijd over de Amstel kunnen fietsen. We werken aan een overzichtskaart van de fietsroutes nu en in de eindsituatie. Tijdens de werkzaamheden werken we met omleidingskaarten die steeds worden aangepast. Omdat de A10 Zuid in beide richtingen twee rijstroken extra krijgt, is ruimte nodig. De Ouderkerkerdijk richting de politieacademie verandert in een fietsstraat waar auto’s te gast zijn in plaats van de autoweg met fietspad ernaast zoals u nu kent. Bewoners aan de andere kant van de Rozenoordbrug zien graag dat de Jan Vroegopsingel en de Ouderkerkerdijk ook een fietsstraat wordt. Dit gebied ligt in stadsdeel Zuid. Wij hebben deze wens doorgegeven aan het stadsdeel.

Geluidschermen

Kort geleden hebben we een overzichtskaart gemaakt van alle geluidschermen (pdf). Die kaart geeft veel inzicht in waar welk type scherm komt en met welke hoogte. Zuidasdok plaatst schermen die voldoen aan de wettelijke eisen. In opdracht van Amsterdam plaatst Zuidasdok daarnaast nog extra schermen om de kwaliteit van de leefomgeving te beschermen.

Rozenoordbrug

De zuidelijke Rozenoordbrug wordt vervangen. Deze brug kan nog zo’n 10 jaar mee. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat het de beste optie is om de brug te vervangen tijdens de renovatie van knooppunt Amstel. Door de werkzaamheden tegelijkertijd in plaats van na elkaar uit te voeren besparen we tijd, kosten en hinder.

Besluitvorming

Bezoekers waren ook geïnteresseerd in de besluitvorming, plannen en achtergrondinformatie en waar die te vinden zijn. Deze hebben we in de bibliotheek opgeslagen. Door onderwerpen aan te vinken, kunt u gericht zoeken. Voor uw gemak komt u met dit linkje uit bij knooppunt Amstel.

Beeldmateriaal

Nog niet van alles hebben we artist impressions of beelden beschikbaar. Het materiaal dat er is, weet nog niet iedereen te vinden terwijl er wel veel behoefte aan is. In onze beeldbank (tabblad albums) hebben we alle beelden opgeslagen. Filmpjes over Zuidasdok en de werkzaamheden vindt u bij Vimeo Zuidasdok.

Geef uw mening

Socrates

Het zal de nodige onrust geven bij fietsers ,verwacht wel de nodige vertraging en zelfs plotselinge sluiting om gebruik te kunnen maken van de brug,

Hetty Fentener van Vlissingen, Zuidasdok

Beste Socrates, de fietsverbinding over de Amstel zal beschikbaar blijven.

Bert v.d.Bus

Krijgen we waterfietsen uitgereikt om "over de Amstel" te kunnen fietsen? Geen gek idee, gezien het slechte wegdek onder de Rozenoordbruggen westelijke oever. Bij de aanleg van de extra ondersteuning van het kunstwerk kregen de fietsers te maken met zeer slecht wegdek in de omleidingsroute.

Hetty Fentener van Vlissingen, Zuidasdok

Beste Bert, tijdens de werkzaamheden blijft het voor fietsers mogelijk om via een brug de Amstel over te steken. Wij zorgen voor een goed wegdek en een veilige fietsroute.

E. Scheepmaker

Jan Vroegopsingel en de Ouderkerkerdijk zijn toch onderdeel van Stadsdeel Oost?

saskia leefsma

ja klopt, Jan Vroegopsingel en de Ouderkerkerdijk liggen in Oost

Reint

Een mooi beeld van Knooppunt Amstel, maar te orientatie zou het fijn zijn om èèn aanduiding te geven van een weg, bv A-2, of richting Amersfoort. De gebouwen zijn voor mij geen herkenningspunt.

Hetty Fentener van Vlissingen Zuidasdok

Beste Reint, dank voor je reactie. Hierbij de aanduiding bij de impressie. Boven: A2 richting de Rivierenbuurt en Amsterdam Rechts: A10 richting Oost en Amersfoort Onder: A10 Zuid en A2 richting Utrecht Links: A10 Zuid richting Zuidas en Den Haag De luchtfoto is een kwartslag naar rechts gedraaid; je kijkt hier richting de Zuidas en de A4 richting Den Haag. De A2 richting de Rivierenbuurt en Amsterdam loopt van midden onder schuin naar rechtsboven door knooppunt Amstel.