skip to main content
Voorlopig ontwerp klaar voor terrein bij Beatrixpark

Er is een hoop gaande langs de westflank van het Beatrixpark. Momenteel wordt hier druk gebouwd aan de woontorens van Park Meadows, en volgend jaar start op kavel 2 (zie kaartje) de bouw van wooncomplex Habitat Royale. Dat betekent dat ook de openbare ruimte in het gebied mee verandert. De afgelopen jaren hebben omwonenden op verschillende momenten kunnen meepraten over de invulling hiervan. Op basis daarvan hebben wij een voorlopig ontwerp gemaakt. Hoewel het gebied officieel geen deel uitmaakt van het Beatrixpark, wil de buurt (net als wij) wel dat het hier gevoelsmatig op aansluit. Daar hebben we zo veel mogelijk gehoor aan gegeven.

Op kavel 6 & 7 is de bouw gestart van Park Meadows. Op Kavel 2 start in 2025 de bouw van Habitat Royale.
Het gebied achter de gebouwen van AkzoNobel, Stibbe en het St. Nicolaaslyceum

Parkachtig gevoel doortrekken

‘In participatiebijeenkomsten bleek dat buurtbewoners het gebied graag groen en natuurlijk ingericht zien’, vertelt ontwerper openbare ruimte Alessandro Solci. ‘De twee bruggen over het water vormen in feite de entree naar het park. Maar gevraagd naar waar het park zou moeten beginnen, gaven omwonenden aan dat dat veel eerder mag.’ En dus hebben Solci en zijn team het parkachtige gevoel proberen door te trekken. ‘Dat doen we door gebruik te maken van dezelfde materialen als in het park, bijvoorbeeld voor de padenstructuur. En er komen in de eindsituatie veel inheemse bomen en grote struiken die ook in het park voorkomen.’

Planning
De aanleg van de openbare ruimte gebeurt de komende jaren in drie fases. Dat heeft te maken met de bouw van de woongebouwen. Nadat deze klaar zijn starten ook werkzaamheden voor de tunnel voor de A10 Zuid in het gebied.

- Het deel rond Park Meadows (1e helft 2027)
- Het deel tussen Park Meadows en Habitat Royale, inclusief de open kom (2e helft 2027)
- Het deel bij de Christian Neefestraat, inclusief het nieuwe fietspad (circa 2034)

Open kom

De echte troef in het ontwerp is de zogenaamde ‘open kom’, een groen veld in de vorm van een halve cirkel en omzoomd door bomen, aflopend naar het water. Deze kom komt tussen Park Meadows en Habitat Royale in te liggen. Solci: ‘Dit vormt echt de visuele en fysieke verbinding tussen het park en de openbare ruimte aan de westkant ervan. Daarnaast verbindt het ook de twee woongebouwen. Een ruimte om samen te komen en te ontspannen.’ Daarnaast komen in de openbare ruimte verblijfsplekken in het groen, een natuurlijke oever en verschillende routes voor voetgangers en fietsers. Langs de oever komt een wandelpad dat aansluit op de routes in het Beatrixpark. Vlak achter dit veld komt een speelplek met houten speelelementen voor jonge kinderen.

Groen
In het voorlopig ontwerp zijn 225 bomen opgenomen waarvan een deel groen blijft in de winter. Er komen zowel bloesembomen als bomen met herfstkleuren in de openbare ruimte. De gekozen beplanting biedt voeding aan insecten, vogels en andere dieren. Bovendien sluiten de bomen- en plantensoorten aan op de aanwezige en inheemse beplanting, zowel van het Beatrixpark als het Beethovenplein.

Fietspad Christian Neefestraat

Het laatste deel bij de Christian Neefestraat kan pas worden aangelegd na de realisatie van Zuidasdok. Na de bouw van de snelwegtunnel komt er ruimte om het talud groen in te richten en bij het park te betrekken. In dit gedeelte komt in de toekomst het nieuwe fietspad richting de RAI. In het voorlopig ontwerp hebben we een suggestie voor de ligging van dit fietspad opgenomen, maar dit pad kan uiteindelijk anders komen te liggen. Om al in een eerder stadium twee fietsroutes door dit gebied te hebben, leggen we eerst een tijdelijk fietspad aan tussen de twee woongebouwen door. Dit loopt over een tijdelijke dam naar het Beatrixpark.

Meer weten? In onze bibliotheek vindt u de plankaart en uitgebreide informatie over het voorlopig ontwerp.

We zijn benieuwd naar uw mening over het voorlopig ontwerp van de openbare ruimte. Reacties hieronder zijn dus welkom.

Geef uw mening

anoniem

Leg fietspad langs de A10 over de gehele lengte ten zuiden van voetpad aan. Nu kruist het fietspad op 2 plekken op een onhandige en verkeersonveilige manier het voetpad en moet er een een onnodige en waarschijnlijk dure (?) brug worden aangelegd voor het fietspad.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Het fietspad kruist het voetpad niet gelijkvloers, het is op twee punten verhoogd door middel van een brug. Het voetpad loopt onder deze fietsbrug door.

Saskia

Waar precies komen de woongebouwen?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Saskia, de woongebouwen komen op kavel 2 en kavel 6/7. De locatie van deze kavels staat op het kaartje in dit artikel.

Anoniem

Jammer dat er niet meer aandacht wordt gegeven aan een speelruimte voor de oudere kinderen (8 ). Vanaf het verwijderde speeltoestel tot er met het water is een perfecte plek voor een natuurspeeltuin met uitdaging voor de oudere kinderen. Want waar is dat te vinden in de omgeving Rivierenbuurt/zuid? Geeft de kinderen een plek en uitdaging om buiten te spelen in plaats van alles vol te bouwen. Genoeg evidentie dat kinderen onvoldoende beweging hebben met alle gevolgen van dien. Als ouder wil ik ook en fijne plek waar ik met mijn kinderen naar toe kan.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste lezer, ik zal deze reactie meegeven aan het stadsdeel Zuid, zij gaan een voorstel maken voor de nieuwe inrichting van de plek waar het speeltoestel is verwijderd.

Rutger

Op de van Tuyll van Serooskerkenweg zijn er 3 speeltuinen. De middelste is echt voor oudere kinderen.

Bernadet

Ik heb geen kinderen maar ben het volledig met u eens al was het alleen maar om kinderen bij het scherm weg te houden. In het Amsterdamse bos is op de route van het oude Kabouterpad een belevenis bos( je) voor kinderen gerealiseerd, en ook in Oost vlak na de Jaap Edenbaan is er een voor kinderen geschikte klimmuur, speeltoestellen en waterpret daar kan stadsdeel Zuid een mooi voorbeeld aan nemen.

anoniem

weer een fietspad ipv het mooie natuurpad langs de achterkant van de natte vallei ? nee liever niet

Marlies | Amsterdam Zuidas

Het voetpad langs de natte vallei verdwijnt niet, dat blijft daar gescheiden van het fietspad lopen.

Rutger

het gaat mooi worden! En zie ik het goed, worden de ondergrondse parkeergarages van kavel 2 en kavel 6/7 nou met elkaar verbonden? Ik ben heel benieuwd wanneer de appartementen in de verkoop komen.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Rutger, de twee parkeergarages worden inderdaad met elkaar verbonden. Er is nog geen start verkoop bekend, maar je kunt je voor beide gebouwen als geïnteresseerde aanmelden op de project-websites (www.parkmeadows.nl en www.habitatroyale.nl), dan wordt je op de hoogte gehouden.

Inge

Beste Marlies, het kaartje laat het gehele gebied tot aan de Rai (oostelijke zijde) zien. tussen Valley en de Rai zou toch die Vivaldi fietstunnel moeten komen en zou dus op dit kaartje moeten staan.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Inge, op de plankaart (die je onder aan het artikel kunt downloaden) staat de locatie van de Vivaldi fietstunnel niet. Maar misschien doel je op de luchtfoto bovenaan het artikel? Dit is een foto van het hele gebied waarop we de kavels 6/7 en 2 hebben aangegeven, omdat het artikel hierover gaat. De fietstunnel is hier niet op aangegeven omdat dat een ander project is, en niet direct gelinkt aan de openbare ruimte rond de bouwkavels.

HOMERUS

er zal vast wel een schaduw ontwerp klaar liggen en dat gaat dan op tafel komen als woningen bijna klaar zijn , en er blijkt toch meer ruimte te komen voor meer hoogbouw , let dus goed op Dames & Heren

Inge

Waar is in de plannen de Vivaldi fietstunnel naar het Beatrixpark gebleven?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Inge, deze fietstunnel komt een stuk oostelijker te liggen, ter hoogte van de fitness-toestellen. De aanleg van deze tunnel is onderdeel van Zuidasdok. Het is dus geen deel van de openbare ruimte bij de woongebouwen die op deze kaart te zien is.

Homerus

het lijkt aardig te worden , er zit wel veel groen in en dat willen.B&W juist meer vol bouwen met stenen , dat levert meer op want een park kost geld wat dat heeft de gemeente niet heeft, er wordt dus weer krom na gedacht ,