skip to main content

De vernoeming van de straat naar Majoie Hajary is geen toeval. In 2021 kregen toekomstige straten en hofjes in Zuidas de namen van de vrouwelijke componisten Hildegard von Bingen, Jaddanbai, Florence Price, Margaret Bonds en Fanny Mendelssohn. Grote pleitbezorger van meer diversiteit in het straatnamenbeleid (12 procent van de Amsterdamse straten is vernoemd naar een vrouw) is Orville Breeveld, adviseur bij Het Concertgebouw Amsterdam. Voor de NTR maakte hij de podcastserie Gemiste Sterren, waarin onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek centraal staan. Breeveld noemt ze ‘belangrijke componisten, mensen die hebben gestreden voor vrijheid en prachtige muziek hebben geschreven. Deze componisten verdienen onze aandacht. Dít zijn de zwarte grootheden uit de muziekgeschiedenis.’ Zijn warme pleidooi krijgt nu dus een vervolg. Het Amsterdamse college van B&W heeft inmiddels ingestemd met de Majoie Hajarystraat, die rond de nieuwe rechtbank komt. De straatnaambordjes worden als het goed is dit voorjaar aangebracht.

21 maart Concertgebouw

Op vrijdag 21 maart organiseert Het Concertgebouw Amsterdam een concert met niet alleen muziek van Hajary, maar ook van Florence Price en Margaret Bonds (waarnaar toekomstige hofjes zijn vernoemd in het innovation district Kenniskwartier in Zuidas). Florence Price was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw wier symfonieën volgens Breeveld serieus werden genomen. Componist en pianist Margaret Bonds vierde tijdens haar leven successen in zowel de klassieke als de populaire muziek en raakte daarna in de vergetelheid. Majoie Hajary ten slotte werd geboren in Suriname, en haar woelige levensloop bracht de pianiste/componiste de hele wereld over. Sopraan Imara Thomas brengt met pianist Tony Roe werken van deze componisten ten gehore.

Programma Het Concertgebouw

  • Nieuwe Blik Terug: Florence Price, Margaret Bonds & Majoie Hajary
  • 21 maart 2025
  • 20.15 uur
  • Concertgebouw, Kleine Zaal
  • Kaarten via Het Concertgebouw
Florence Price (links) en Margaret Bonds

Over Majoie Hajary

Majoie Hajary (1921-2017) heeft Suriname haar hele leven in hart en ziel met zich meegedragen. Bij haar overlijden werd Hajary ’een verloren dochter van Suriname’ genoemd. Hoewel ze als 15-jarig meisje haar geboorteland verliet, klinken in al haar composities elementen van de verschillende Surinaamse culturen door. Hajary schitterde wereldwijd als concertpianist met uitvoeringen van het werk van Liszt, Mozart, Schumann. In Parijs studeerde ze bij onder anderen bij Nadia Boulanger. Daar werd ze verliefd op de gelijknamige neef van de vliegenier Roland Garros, naar wie de beroemde tennisbaan is vernoemd. Vanwege zijn functie als directeur van vliegmaatschappij Air France woonde Majoie met haar man en twee kinderen op verschillende continenten. Ze trad daardoor minder op, maar ging door met componeren. Haar composities zijn een wervelende mix van Surinaamse muziekstijlen, van westerse, oosterse en Afrikaanse klanken, van klassiek en jazz.

Majoie Hajary

Geef uw mening