skip to main content
New sports park and AFC club building officially opened

The AFC clubhouse was almost 60 years old and in serious need of replacement. Paul de Ruiter Architects designed the new clubhouse, inspired in part by the rich history of the association, and working closely with the members of AFC. The new building features every modern facility. It has spacious changing rooms with shower and massage areas as well as professional sports facilities such as a physiotherapy practice and a gym. A players’ tunnel has been constructed for the competing teams, providing direct access from the clubhouse to the main pitch. The new, partially covered stands can accommodate 600 spectators. The club restaurant, with its professionally staffed kitchen and spacious outdoor terraces that give guests a great view over the football fields, is open to the public and located on the first floor.

Watch the video

New pitches, new houses

As well as the clubhouse, the sports fields of the Goed Genoeg municipal sports park have also been modernized. There used to be seven grass pitches, but these have been replaced by five synthetic turf pitches with cork granules. The football pitches were laid one by one, so that members always had somewhere to play. Four of the five synthetic turf pitches are now ready for use, with the fifth following later this year. The new fields are located slightly north of where the old ones were, in order to create space for the residential new homes in the Ravel neighbourhood. Approximately 1,350 new homes will be built there, mainly for families with children and with plenty of green space. Sports park Goed Genoeg will soon be offering sports recreation to local schools and associations too.

New pitches, new club house, new stands
Ossip van Duivenbode

Sustainable design

Circularity and limiting CO2 emissions were central to the design of the clubhouse. The roof of the clubhouse is fitted with solar panels that provide the clubhouse with electricity. The building also has district heating, which uses residual heat, and all the materials that were used meet the highest sustainability requirements. This applies to the tiles and the wooden constructions on the first floor, for example, and also to the canopies above the stands. Large glass windows allow plenty of natural light deep into the building and they also give visitors a great view over the pitches and over Zuidas. At the same time, the wooden canopies stop the building from heating up too much in the sun. All these solutions limit the use of artificial light and cooling, resulting in significant energy savings. This way, AFC and the sports park should be able to continue to use these facilities for years to come.

Give your opinion