skip to main content
Nieuw sportpark en clubgebouw AFC officieel in gebruik

Het bijna zestig jaar oude clubhuis van AFC was ernstig aan vervanging toe. Paul de Ruiter Architects ontwierp het nieuwe clubhuis, met oog voor de rijke historie van de vereniging en in samenspraak met de leden van AFC. Het nieuwe gebouw is van alle gemakken voorzien. Het bestaat uit ruime kleedkamers met douche- en massageruimtes en professionele sportfaciliteiten zoals een fysiotherapiepraktijk en een gym. Voor de opkomst van de elftallen is een spelerstunnel aangelegd die vanuit het clubhuis direct toegang biedt tot het hoofdveld. De nieuwe, deels overdekte tribune biedt plek aan 600 toeschouwers. Op de eerste etage bevindt zich het publiek toegankelijke clubrestaurant met professionele keuken en royale buitenterrassen met goed uitzicht op de voetbalvelden.

Bekijk het filmpje

Nieuwe velden, nieuwe woonbuurt

Samen met het clubhuis zijn ook de sportvelden van het gemeentelijk sportpark Goed Genoeg op de schop gegaan. De zeven velden zijn ingeruild voor vijf kunstgrasvelden met kurkkorrels. De voetbalvelden werden een voor een aangelegd, zodat er gewoon doorgespeeld kon worden. Vier van de vijf kunstgrasvelden zijn nu klaar, het vijfde veld volgt volgend jaar. De nieuwe velden liggen een stukje noordelijker dan de oude, zodat ruimte is ontstaan voor de woonbuurt Ravel, waar zo’n 1.350 woningen komen, voornamelijk voor mensen met kinderen, in een groene omgeving. Sportpark Goed Genoeg biedt straks ook sportplezier aan scholen en verenigingen uit de buurt.

Nieuwe velden, nieuw clubhuis, nieuwe tribune
Ossip van Duivenbode

Duurzaam ontwerp

Bij het ontwerp van het clubhuis stonden circulariteit en beperking van de CO2-uitstoot centraal. Het dak van het clubhuis is vol gelegd met zonnepanelen die het clubhuis van energie voorzien. Het gebouw beschikt over stadsverwarming, die wordt gevoed door restwarmte. Ook de gebruikte materialen voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tegels en de houten constructies van de verdieping en de luifel boven de tribune. Via de grote glazen ramen kan natuurlijk licht tot diep in het gebouw doordringen en hebben bezoekers een prachtig uitzicht over de velden en Zuidas. Tegelijkertijd beschermen de houten luifels het gebouw tegen te veel opwarming door de zon. Deze oplossingen beperken het gebruik van kunstlicht en koeling, wat een flinke energiebesparing oplevert. Zo kunnen AFC en het sportpark er weer jaren tegenaan.

Geef uw mening

Albert Eekers.

Dat ziet er mooi uit Johan,om trots op te zijn!