skip to main content
A.J. Ernststraat transformed by the arrival of AICS

De Amsterdam International Community School (AICS) heeft haar onderkomen aan de Prinses Irenestraat ingeruild voor een nieuwbouwpand aan de A.J. Ernststraat. Hoewel er nog enkele afbouwwerkzaamheden plaatsvinden in het nieuwe gebouw, opende de internationale school er in januari 2022 haar deuren voor alle leerlingen.

Van gevel tot groenstrook

De opening van de school valt samen met een grootschalige metamorfose van het deel van de A.J. Ernststraat waaraan de school gelegen is. Het gaat om het stuk tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan. Stadsdeel Zuid neemt hier de straat van gevel tot groenstrook onder handen. De herinrichting moet de veiligheid van weggebruikers vergroten en de verkeersontsluiting van de wijk verbeteren.

Eenrichtingsverkeer en fietspad

Nu nog is dit deel van de A.J. Ernststraat een geasfalteerde straat met één rijstrook per richting voor auto’s en fietsers op de rijbaan. In de nieuwe situatie wordt dit deel van de straat een eenrichtingsweg van de Van der Boechorststraat naar de Buitenveldertselaan en komt er een tweerichtingsfietspad aan de zuidkant van de rijweg. Het asfalt maakt plaats voor klinkerbestrating en de schuinsparkeervlakken worden langsparkeervlakken. De zestien bomen die nu tussen de parkeervakken staan moeten hiervoor wijken, maar de straat krijgt er 33 bomen aan de zuidzijde voor terug. Daarnaast wordt ook de rijweg van Oldenaller naar de Buitenvelderstelaan een rijweg voor eenrichtingsverkeer. Naar verwachting is de gehele herinrichting medio oktober 2022 afgerond.

Kiss & Ride

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren gaat de A.J. Ernststraat tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan volledig dicht voor doorgaand verkeer. Gedurende de werkzaamheden richt Stadsdeel Zuid een Kiss & Ride-strook in aan de Van der Boechorststraat, ten zuiden van de A.J. Ernststraat, voor ouders die hun kinderen naar de AICS willen brengen (tussen 7:30 en 9:30). De kinderen worden vanaf dit punt naar de school begeleid. In de middag kunnen ouders op dezelfde Kiss & Ride-strook parkeren om ze weer op te halen.

Omleidingsroutes

De A.J. Ernststraat is voor auto’s afgesloten tussen de Van der Boechorststraat en de Buitenveldertselaan (uitgezonderd bestemmingsverkeer voor de seniorenflats). Fietsers kunnen omfietsen via de De Boelelaan. Voetgangers kunnen langs het werk lopen.

De planning is als volgt, deze kan door omstandigheden afwijken:

  • Fase 1: van 3 januari 2022 tot en met 28 januari 2022
  • Fase 2: van 31 januari 2022 tot en met 25 maart 2022
  • Fase 3: van 28 maart 2022 tot en met 15 april 2022
  • Fase 4: van 18 april 2022 tot en met 22 juli 2022
  • Fase 5: van 22 augustus 2022 tot en met 14 oktober 2022

Give your opinion