skip to main content
Fietsenstalling Strawinskylaan

Zuidas groeit, net als het aantal reizigers van en naar station Amsterdam Zuid. Met fietsparkeergarage Strawinskylaan, onder de voormalige Vijfhoek, hebben we voor 3.750 extra plekken gezorgd.

Strawinskylaan, de stalling onder waar voorheen de Vijfhoek lag, is de derde ondergrondse fietsparkeergarage in Zuidas, na die onder het Mahlerplein (3000 plaatsen) en onder het Zuidplein (1300 plaatsen). De ingang voor de fietsers bestaat uit een volledig glazen entreegebouw. In deze hoofdentree brengen twee tapis roulants (rolbanden) de fietsers naar beneden en naar boven. Wie zijn fiets heeft weggebracht of weer komt ophalen, komt binnen of verlaat de garage via een voetgangersentree onder het viaduct van de Strawinskylaan.

Ruime opzet

De parkeergarage is ruim opgezet. Een centrale corridor, zo breed als de Kalverstraat, ontsluit de fietsparkeervoorzieningen. Boomvormige kolommen en indirect verlichte plafondeilanden zorgen voor een aangename sfeer in de stalling. Het geheel heeft de uitstraling van een transparant paviljoen, met veel licht.

Hoofdentree

Realisatie

Het ontwerp is gemaakt door wUrck. Het werk is uitgevoerd door Van Boekel Zeeland BV. Opdrachtgever was Amsterdam Zuidas.

Duurzaamheid

Er komen nogal wat Amsterdammers met de auto naar hun werk in Zuidas. Dat veroorzaakt wat ons betreft onnodige drukte, in het verkeer en op parkeerplaatsen in en om Zuidas. We investeren fors in de fiets als alternatief voor de auto. De fietsparkeergarages, waaronder Strawinskylaan, bieden bovendien aan treinreizigers prima mogelijkheden om na aankomst de ov-fiets te pakken naar hun bestemming.

Aannemer Van Boekel Bouw & Infra, die de fietsparkeergarage gebouwd heeft, heeft als maatschappelijk doel de leefomgeving duurzamer te maken. Het bedrijf scoort het maximale niveau op de zogeheten CO2-prestatieladder.

Specificaties

  • 4.200 m2 ondergrondse ruimte
  • ruimte voor 3.750 fietsen
  • derde ondergrondse fietsparkeergarage rond station Amsterdam Zuid

Gerelateerde artikelen

werken
wonen
2

Alleen fietsenstalling Strawinskylaan open

Van de drie ondergrondse fietsenstallingen bij station Amsterdam Zuid is alleen stalling Strawinskylaan open. Die aan het Mahlerplein is gesloten. Ook de stalling onder het Zuidplein, die deze week heropend zou worden, blijft nog even dicht.
werken
3

Amaliaplein krijgt drainagesysteem

Van 10 februari tot midden mei 2020 verbeteren we de waterhuishouding van het Amaliaplein. Het grondwater onder het plein staat te hoog waardoor het water minder goed wegstroomt dan verwacht. Er komt nu een extra drainagesysteem.
reizen
4

Je gaat het pas zien als je terugblikt

Zuidas in 2019 was bouwen in een razend tempo. De skyline van Amsterdam veranderde. Bouwwerken die zich lang ‘ondergronds’ afspeelden, schoten opeens uit de grond. En dan was er natuurlijk de ‘echte’ start van Zuidasdok.