skip to main content
Herontwikkeling Kapel & Convict

In het Beatrixpark in Amsterdam Zuidas staan de gebouwen Kapel en Convict. Deze twee gebouwen zijn gemeentelijke monumenten en onderdeel van het voormalige St. Nicolaaslyceum. De gebouwen worden herontwikkeld.

Kapel & Convict dateren uit de jaren vijftig en verloren hun religieuze functie aan het eind van de vorige eeuw. In 2014 zijn de gebouwen aangewezen als gemeentelijk monument en worden nu tijdelijk beheerd door Zwerfkei. De gebouwen hebben een culturele en/of maatschappelijke bestemming, die ook in de toekomst gehandhaafd blijft. Bij de herontwikkeling van deze gebouwen is het uitgangspunt een publieke invulling waarmee de monumentale gebouwen zo veel mogelijk toegankelijk zijn voor een brede doelgroep. Een culturele en/of maatschappelijke invulling aangevuld met in ieder geval horeca ligt voor de hand. Het mag een spraakmakende, levendige plek worden met vernieuwende invulling en programmering.

Tenderprocedure

De gemeente verwacht in 2023 door middel van een tenderprocedure een partij te gaan zoeken om deze twee bijzondere gebouwen op een unieke plek in Amsterdam te herontwikkelen. In september 2022 heeft de gemeente een marktconsultatie gehouden, waaruit voldoende interesse vanuit de markt naar voren is gekomen om deze tender te kunnen starten.

Gerelateerde artikelen

2

Opvang Oekraïners met drie maanden vertraagd

De opvang van circa 100 Oekraïense vluchtelingen in Kapel & Convict start rond april 2024, drie maanden later dan gepland. Vanwege de locatie in de Hoofdgroenstructuur moest de gemeenteraad expliciet instemmen met de verbouwing.

Bouwverkeer over ponton naar Kapel & Convict

Kapel & Convict in het Beatrixpark staat in de steigers om eind dit jaar 100 Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. Het bouwverkeer kan vanaf 31 mei 2023 over een ponton in de vijver naar de bouwplaats. Zo blijft het drukke fietspad vrij.
2

Opvang Oekraïners in Kapel & Convict

Kapel & Convict in het Beatrixpark wordt een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen. Er is plek voor 100 vluchtelingen voor de duur van twee jaar. Eind dit jaar zullen zij van de noodopvang verhuizen naar het pand aan de Prinses Irenestraat 19.