skip to main content
Mahler 4 - UN Studio Toren

UNStudio Toren maakt deel uit van het Mahler 4 complex; een cluster van negen gebouwen op de Zuidas die worden verbonden door een ondergrondse parkeergarage. De toren telt met een hoogte van 82,5 meter 21 verdiepingen en zal worden gebruikt door verschillende bedrijven. Om bedrijven in de gelegenheid te stellen hun eigen identiteit te behouden, zijn verschillende kantoortypes ontworpen, geschikt voor de diverse werkmethodes van de gebruikers.

Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp voor de kantoortoren was daglicht. Om meer dan de minimaal wettelijk vereiste daglichttoetreding te genereren zijn de vides op een dusdanig strategische wijze geplaatst dat het daglicht tot diep in het gebouw kan doordringen. Deze vides dienen als ontmoetingsruimtes en zorgen voor een vermindering in energieverbruik. Dat geldt ook voor het gevelontwerp: de horizontale aluminiumbanden zijn zo ontworpen dat direct zonlicht – en daarmee de warmtebelasting – met 15 tot 20% afneemt.

Het horizontale gevelpatroon weerspiegelt ook de interne organisatie; de gevelbanen buigen af op de plaatsen van de interne vides en zorgen voor een optische transformatie van de gevel. De plint en entree zijn transparant en hebben een menselijke schaal in de grootschalige kantooromgeving.