skip to main content
Mahler 4 - Viñoly

Viñoly is een 91 meter hoge kantoortoren. De ontwerpers hebben gestreefd naar eenheid en esthetische samenhang, waarmee de toren op een natuurlijke wijze moet opgaan in de historische stad.

Voor het plan gold dat een op een relatief klein oppervlak een zo groot mogelijk vloeroppervlak moest worden gecreëerd. Om dit te kunnen bereiken is in de opzet van het gebouw niet gekozen voor de traditionele geleding in een basis, een middenlichaam en een kroon, maar voor een structuur van drie gelijkwaardige componenten van elk meerdere lagen. Het is een van de hoogste gebouwen van Zuidas.

De constructie van deze 91 meter hoge kantoortoren bestaat uit een staalskelet en een betonkern voor de stabiliteit. Kenmerkend voor het gebouw zijn de ver uitstekende verticale vliesgevelprofielen en de in de gevel ‘gekerfde’ vluchttrappen. De trap die zich rondom het gebouw slingert zorgt voor een visueel effect van beweging.  De trappen moesten leiden naar een publiek toegankelijke dakterrassen en dienen als vluchtroute. In verband met de veiligheid is de trap afgesloten voordat het pand geopend werd.

Specificaties

  • Opgeleverd: 2005
  • Start bouw: 2002
  • Grootte: 91 meter hoog, 32360 m2 gebruiksoppervlakte,
  • Opdrachtgever: Consortium Mahler 4 (Fortis Vastgoed, G&S vastgoed, ING Real Estate)
  • Architect: Rafael Vinoly Architects
  • Aannemer: G&S Bouw

Gerelateerde artikelen

6

Zuidas in LEGO

Hij speelde er altijd al mee, maar na een bezoek aan een LEGO-tentoonstelling begon Michaël Pattiruhu aan echt grote LEGO-projecten. Daarbij laat hij zich vooral inspireren door de architectuur van Zuidas. ‘De Viñoly-toren is moeilijk.’
werken

Google wil kleur geven aan Zuidas

Google is anders. Dat weten we. Waar Zuidas nog steeds gedomineerd wordt door hakken, pakken en dassen, hoopt Google wat ‘kleur te geven’.