skip to main content
PI59

Een van de oudste gebouwen van Zuidas, het uit de jaren zeventig stammende gebouw aan de Prinses Irenestraat 59, krijgt een grondige renovatie. Over de jaren heen heeft het brutalistische complex – dat in eerste instantie als kantoorpand werd ontworpen – verschillende huurders gekend. Na de oplevering nam accountantskantoor KPMG haar intrek in het gebouw, opgevolgd door onder andere advocatenkantoor NautaDutilh. Vanaf 2003 was het gebouw in gebruik als school door de Amsterdam Community School (AICS). De school verhuisde in 2021 naar een nieuw onderkomen aan de A.J. Ernststraat, waarmee de weg vrijkwam om het pand weer haar oorspronkelijke functie te geven: dat van kantoor.

Groen terras langs de Strawinskylaan
V8 Architects

Elegant en transparant

De herontwikkeling vindt plaats in opdracht van G&S Vastgoed en Nuveen Real Estate. V8 Architects is aangetrokken om het gebouw te transformeren tot een eigentijds kantoorpand, dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van nu. Het brutalistische karakter van het gebouw zal daarbij overeind blijven, maar krijgt wel een elegante toon. Zo wordt de bestaande betonnen gevel vervangen door grote raampartijen die het geheel transparanter en lichter moeten maken. Het gebouw krijgt bronzen ornamenten, en het beton wordt gepolijst met een natuursteen toeslag om de uitstraling te verfijnen.

Brug tussen hoog- en laagbouw

De constructie van het 110 meter lange en 40 meter diepe gebouw, dat op verschillende plekken verspringt, blijft behouden. Ook het bruto vloeroppervlak, zo’n 17.500 m2 verdeeld over zes lagen, blijft hetzelfde. Door de bescheiden hoogte van 18 meter fungeert het gebouw als natuurlijke brug tussen de hoogbouw van Zuidas enerzijds en de Prinses Irenebuurt anderzijds. Felixx landschapsarchitecten en Planners neemt het ontwerp van een groene tuin rondom PI59 voor hun rekening, die dient als een groene buffer tussen de twee stedelijke gebieden.

Drie atriums

Binnen wordt gebruik gemaakt van veel groen en natuurlijke materialen. Op die manier sluit binnen zoveel mogelijk aan bij de parkachtige omgeving buiten. PI59 krijgt drie verschillende atriums, om zoveel mogelijk licht binnen te halen. Op het dak van de ondergrondse parkeergarage (waar plek is voor 80 auto’s en 400 fietsen) komt een outdoor basketbalveld tussen het groen. Op de begane grond aan de westkant van het gebouw is ruimte voor een bistro met een ruim terras.

Duurzaamheid

PI59 zal bij oplevering beschikken over een BREEAM Excellent certificaat, en wordt getransformeerd volgens de duurzaamheidsstandaarden van WiredScore, RE\DEFINE en Net Zero Carbon. De bouw start naar verwachting in het najaar van 2022. De oplevering staat gepland in het voorjaar van 2024.

Gerelateerde artikelen

2

Tijdelijke bouwweg Prinses Irenestraat – Parnassusweg

We maken een tijdelijke aansluiting voor bouwverkeer tussen de Parnassusweg en de Prinses Irenestraat. Hiermee voorkomen we dat bouwverkeer voor het project PI59 door de buurt zal rijden.
werken
wonen
11

Nieuwe ontwikkelingen in de Prinses Irenestraat

Vernieuwing van het Strawinskyhuis, een make-over van het gebouw op nummer 59 en verlenging van de waterbergende groenstrook. In een notendop zijn dit de ontwikkelingen die tussen juni 2021 en eind 2024 plaatsvinden in de Prinses Irenestraat.
werken
13

Transformatie oud kantoorpand aan Prinses Irenestraat

Een voormalig kantoor uit de jaren zeventig aan de Prinses Irenestraat wordt getransformeerd. Het betreft een van de eerste gebouwen van Zuidas. De Amsterdam International Community School (AICS) die er nu in zit, gaat verhuizen.
Meer artikelen