Wie zich het voormalig pand van de Amsterdam International School (AICS) nog voor de geest kan halen, moet even twee keer met zijn ogen knipperen. We staan voor een gevel die onder andere bestaat uit lichte, betongepolijste terrazzo balken en kolommen met messing accenten. Elke verdieping heeft ramen van vloer tot plafond, waardoor je – als je je best doet – recht door het gebouw heen kunt kijken, zo tegen het talud van de A10 aan. Een chique draaideur vormt de ingang van het pand aan de Prinses Irenestraat. Aalt Schouten, bouwplaatsmanager bij aannemer Wessels Zeist, is trots op wat hij en zijn mensen in nog geen twee jaar hebben neergezet. ‘Een plaatje, toch? Wacht maar tot je binnen bent.’
Finishing touch
Binnen zijn bouwers de muren aan het schilderen, anderen zijn bezig met stucen en afkitten. ‘The finishing touch’, zegt Schouten terwijl hij ons rondleidt. ‘We zijn begonnen met de zogenaamde vooroplevering, waarbij we veel details afwerken. We maken een deel van de parkeergarage nog af, en er komen nog zonnepanelen op het dak. Maar het werk is voor een groot deel klaar.’ Tijdens zo’n vooroplevering kijkt ontwikkelaar G&S& of er nog dingen aan het pand moeten gebeuren, waarna de aannemer de allerlaatste puntjes op de i zet. Schouten: ‘De daadwerkelijke oplevering aan de opdrachtgever volgt in eind maart. Huurder Philips gaat vervolgens het pand naar eigen smaak inrichten, wat nog wel een paar maanden in beslag zal nemen. Denk aan het plaatsen van binnenwanden, extra trappen, het leggen van vloerbedekking, dat soort zaken.’ Naar verwachting neemt Philips begin 2025 intrek in het pand.
Atriums
Ook binnen herinnert nog weinig aan het uit de jaren zeventig stammende brutalistische complex aan de Prinses Irenestraat. Door de raampartijen vallen bakken van licht binnen, zelfs tijdens ons bezoek op een grauwe winterdag. ‘Dat het pand nu zo licht is, komt met name door de drie atriums die de architect heeft bedacht’, zegt Schouten wanneer hij ons meeneemt naar een van die atriums – een rechthoekige open binnenruimte, zonder plafond, omkaderd door glas. ‘Toen we nog geen twee jaar geleden begonnen met het sloopwerk, wil je niet weten hoe donker het hier binnen was. Het oorspronkelijke pand had heel kleine ramen en van die vuistdikke betonnen gevelplaten.’
5.000 vierkante meters extra
Toen we de bouwplaats van PI59 zo’n jaar geleden bezochten, stonden alleen de vloeren en kolommen overeind van het oorspronkelijke pand. Inmiddels zijn er flink wat meters bijgebouwd: het gebouw heeft vier aanbouwen gekregen én een extra verdieping, waardoor het met 5.000 m2 is uitgebreid naar 22.500 m2. Aan de westkant bij de Parnassusweg is de aanbouw nog het beste zichtbaar: daar is een uitkraging gebouwd, waaronder een verdiept terras is aangelegd direct grenzend aan de commerciële ruimte. ‘We noemen dit de Parnassusbak,’ zegt Schouten. ‘De natuurstenen blokken zijn zo aangelegd dat je een soort speelse ingang hebt vanaf de Parnassusweg naar het terras. Dit is echt wel een mooi plekje geworden.’
Van toen tot nu
PI59 is een van de oudste gebouwen van Zuidas en werd in eerste instantie als kantoorpand ontworpen. Na de oplevering in de jaren zeventig nam accountantskantoor KPMG haar intrek in het pand, opgevolgd door onder andere advocatenkantoor NautaDutilh. Van 2003 tot 2021 was het gebouw in gebruik als school door de Amsterdam International Community School (AICS). De herontwikkeling gebeurt door G&S& en in opdracht van Nuveen Real Estate. V8 Architects is aangetrokken om het gebouw te transformeren tot een eigentijds kantoorpand, dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van nu. Naar verwachting neemt Philips begin 2025 intrek in het pand.
Openbare ruimte
In februari 2024 zijn we begonnen met het vernieuwen van de bestrating rondom PI59. Door de bouwactiviteiten is deze namelijk beschadigd en deels verzakt. We werken aan de bestrating bij de Parnassusweg, aan de kant van het Strawinskypad en naast Freshfields. Tegelijkertijd wordt ook het groen rond het gebouw geplant. De bestrating aan de kant van de Prinses Irenestraat wordt de komende maanden nog gebruikt voor de inpandige afbouw. In het najaar – voordat Philips het gebouw in gebruik neemt – wordt ook het straatwerk aan deze kant hersteld. Het gaat dan om een tijdelijke inrichting, want een later moment wordt de Prinses Irenestraat opnieuw ingericht. Dit zal in lijn zijn met de groene inrichting zoals voor het gebouw van de Goede Doelen Loterij aan het begin van de straat. Meer informatie over deze herinrichting volgt in de tweede helft van 2024.
Artikel delen:
Geef uw mening
Het is prachtig geworden, een mooi gebouw op de juiste locatie. Geweldig goed gedaan, complimenten aan de architect, ontwikkelaar, de bouwer en iedereen die hierbij betrokken is geweest.
Nou nou. 'Brutalistische bunker' is toch wel te veel eer voor dat goedkope schoolgebouw wat er stond. Daar was niets opmerkelijks aan en het leek ook niet op een bunker. Jullie waren toch niet in de war met het hoofdgebouw van de VU dat deze omschrijving juist wel volledig verdient (enlaat het maar staan; en laat het carillon wat vaker klingelen) Bunkers blaas je in het algemeen op. Hier is het bestaande betonnen skelet van een mooi nieuw jasje voorzien. Niet wereldschokkend, maar zeker een verbetering.
Verassend dat het meer vloeroppervlak heeft dan de imposante toren waar Philips nu in zit
Ik zou erg graag dit interessante gebouw met bezoeken. Op zaterdag 8 juni 2024 wordt er de zeventiende Dag van de Bouw! georganiseerd; is het mogelijk dat dit gebouw ook aangemeld wordt en daardoor te bezoeken is? Ook is er nog de dag van de architectuur van zaterdag 15 juni en zondag 16 juni waarin dat zou kunnen als 8 juni niet mogelijk is.
Wij krijgen net het bericht dat de geplande rondleiding op 20 maart a.s. helaas niet door kan gaan. De aannemer heeft nog te veel tijd nodig om het werk af te ronden.
Beste Jan, de ontwikkelaar organiseert op woensdag 20 maart een rondleiding voor de buurt. Het is kort dag, maar je bent hierbij van harte welkom. Je kunt je telefonisch aanmelden (dat is verplicht ivm de beschikbaarheid van veiligheidskleding) bij ons informatiecentrum (0800 - 50 65). De rondleiding is van 14.30 tot 16.00 uur. Hopelijk past het in de agenda!
Beste Jan, goed idee! Ik ga bij de aannemer en ontwikkelaar vragen wat mogelijk is.