skip to main content
Innovatief medisch centrum op de Zuidas

Ook het bedrijfsleven zal van de faciliteiten gebruik kunnen maken. Dit alles gaat grote winst opleveren voor patiënten met onder meer kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekte. Het centrum geeft ook een grote economische impuls aan Amsterdam en de regio. Marlies Geijsel (gebiedsmanager Kenniskwartier, Gemeente Amsterdam); ‘De innovatieve techniek die in Imaging ontwikkeld wordt door VUmc, VU en bedrijfsleven, draagt  in hoge mate bij aan de doelstelling van Zuidas om via kennis en innovatie de internationale en ambitieuze toplocatie verder en breder vorm te geven’.

Imaging

In het nieuwe VUmc Imaging Center Amsterdam komen de nieuwste medische beeldvormende technieken en experts vanuit verschillende disciplines bij elkaar. Nu zijn die nog verspreid over 25 locaties op de campus op de Zuidas. Door de concentratie op één plek zijn er kostenvoordelen en kunnen partijen kennis beter delen.

Het centrum gaat onderdak bieden aan:

  • Moderne scanners, waaronder PET-CT, PET-MRI en optische scanners;
  • Geavanceerde laboratoria voor het maken van medicijnen en ziektespecifieke contrastmiddelen (TracerCentrumAmsterdam);
  • VU LaserLaB Amsterdam, waar nieuwe optische, beeldvormende technieken worden ontwikkeld voor zowel patiëntenzorg als medisch-wetenschappelijk onderzoek.
  • Cyclotron BV voor de productie en levering van medische tracers aan Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen.

Innovatie en hightech apparatuur op het gebied van imaging krijgen in het centrum een prominente plek onder één dak, met optimale toegankelijkheid voor patiënten, MKB, farmaceutische bedrijven en kennisinstellingen. Met de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam wordt de positie van Amsterdam en de regio als kenniscentrum in Europa verder verstevigd.

Subsidies

VUmc financiert zelf het overgrote deel van de bouw van het VUmc Imaging Center en heeft subsidies ontvangen uit het Europese subsidieprogramma Kansen voor West II (vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling), van de gemeente Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken en de provincie Noord-Holland. Het Imaging Center wordt ook ondersteund door de Amsterdam Economic Board en het Topsectorenbeleid Life, Sciences & Health.

Geef uw mening