skip to main content
Vier partijen geselecteerd voor kavel A10-strook Kop Zuidas

Voor Kop Zuidas breken spannende tijden aan. ‘Het is niet eenvoudig wat we vragen’, zegt projectmanager Jouke Eppenga. ‘De unieke locatie van de kavel vraagt om een zeer ambitieuze en innovatieve ontwikkeling die óók voor de omgeving meerwaarde creëert. Essentiële onderdelen hierin zijn een dyna­misch kantoorconcept, een gemengd woonprogramma, inclusief sociale woningbouw, kleinschalige voorzieningen voor de buurt, overtuigende architectuur en ambitieuze duurzaamheidsmaatregelen. Daarnaast moet dit allemaal ook nog eens passen in de omgeving die verschillende werelden verbindt. Aan de ene kant heb je de grootschalige wereld van de A10 (en het toekomstige Zuidasdok) en aan de andere kant de wereld van een kleinschalige woonbuurt die ontstaat in dit deel van Zuidas.’

Voorselectie

Op 26 mei 2017 sloot de inschrijving voor deelname aan de voorselectie voor de ontwikkeling eerste fase van de A10-strook in Kop Zuidas. In totaal hebben zich tien partijen gemeld die de strook langs de A10 willen ontwikkelen. ‘We zijn erg tevreden met het resultaat van de voorselectie’, zegt projectmanager Frank Karssing. ‘De inschrijvingen zijn van hoge kwaliteit. We zijn aangenaam verrast door de ambities, de uitdagende concepten en de visie die partijen tentoonspreiden.’

Definitieve selectie

Op 21 juni hoorden de inschrijvers of zij al dan niet zijn geselecteerd zijn voor de tweede fase van de selectieprocedure: de definitieve selectie. De directie van de projectorganisatie Zuidas heeft van de tien kandidaten uit de eerste fase vier partijen uitgenodigd om mee te doen aan deze definitieve selectieronde. De vier kandidaten hebben tot en met  6 oktober de gelegenheid hun visie voor de kavel uit te werken tot een schetsontwerp. Daarbij moeten ze onder andere met  concrete duurzaamheidsmaatregelen komen. Voordat de selectiecommissie aan de slag gaat om tot een definitieve keuze te komen, mogen de kandidaten nog een presentatie houden. Jouke: ‘We zijn zeer nieuwsgierig hoe de partijen hun visies vertalen naar concrete voorstellen. Bijvoorbeeld hoe ze het woningbouwprogramma invullen, welke parkeeroplossingen ze kiezen en welke duurzaamheidsmaatregelen ze willen inzetten.’

De uitslag wordt bekend in de tweede week van november 2017. En als alles volgens planning verloopt dan is Zuidas in 2021 weer een beeldbepalend gebouw rijker.

Geef uw mening