skip to main content
Aftrap Zuidas Mobility Experience met 17 deelnemers

Het was de feestelijke start van de Zuidas Mobility Experience. In ruil voor inlevering van hun autosleutels kregen de ‘early adaptors’ Gerrit en Geraldine van Pieter Litjens een Zuidaspas, waarmee ze de komende maand gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, (deel)e-bike, fiets, taxi en deelauto. ‘Ik vind het ontzettend dapper dat jullie deze uitdaging aangaan’, prees de wethouder de deelnemers. ‘Jullie maken als pioniers deel uit van een nieuwe ontwikkeling, een nieuwe manier van leven. Dit is het soort oplossingen dat we nodig hebben. Elke dag in de auto stappen is niet de toekomst van deze stad.’

Mobiliteit van de toekomst

De Zuidas Mobility Experience is een eerste stap naar Mobilty as a Service (MaaS), dé toekomst op het gebied van mobiliteit: met één app-click een veelvoud aan mobiliteitsdiensten tot je beschikking. In plaats van het bezitten van een (dure lease)auto, kiest u zelf hoe u wilt reizen en betaalt u alleen wat u verbruikt. Reiscomfort op maat dus.

1000 euro reistegoed

De Zuidas Mobility Experience is een pilot op initiatief van Arcadis, Green Business Club Zuidas en de gemeente Amsterdam, waarbij werknemers van verschillende Zuidas-bedrijven hun (lease)auto een maand lang laten staan. Op de Zuidaspas die zij krijgen, staat 1000 euro reistegoed, waarmee ze gebruik kunnen maken van een uitgebreid menu van vervoersmiddelen. Ingewikkeld? Nee hoor, maar u moet wel even uit uw comfortzone komen. Iets wat u als Zuidasser natuurlijk wel gewend bent. En komt u er even niet uit, dan kun u altijd de helpdesk van de Zuidaspas bellen voor hulp.

Jazeker: een bonus

Voor de deelnemers is er naast een unieke ervaring ook wat te winnen: als zij erin slagen om aan het eind van de proefperiode geld over te houden, kunnen ze rekenen op een mooie bonus. Hun kosten van de ongebruikte leaseauto (bijtelling) worden gedekt, mits er genoeg budget overblijft. Bovendien worden aan het einde van de proef prijzen weggegeven aan de beste 3 deelnemers.

Afkicken van de heilige koe

De eerste 17 deelnemers aan de Zuidas Mobility Experience gaan op maandag 2 oktober van start. In de loop van oktober volgen er meer, tot een maximum van 50 deelnemers. De verwachting is dat de deelnemers na een maand genoeg zijn ‘afgekickt’ van de heilige koe en in de toekomst vaker gebruik zullen maken van alternatieve manieren van vervoer.

De komende maand zullen we verslag doen van de avonturen van Geraldine en Gerrit.

Meer weten over Zuidas Mobility Experience?

Geef uw mening