skip to main content
Feestelijke start bouw Hourglass

De eerste paal die de grond ingaat is vaak het moment dat wordt aangegrepen om de start van een bouwproject te vieren. Het feestje van Hourglass op het toekomstige bouwterrein  werd verlevendigd met, aldus de ceremoniemeester, ‘de eerste paal… danseres’ omdat de eerste paal pas later dit jaar de grond in gaat. Hangend in een lus aan een bouwkraan schonk een acrobatische danseres Champagne in de glazen van de belangrijkste gasten. Met deze symbolisch handeling ging de bouw van Hourglass officieel van start.

Zandloper

Hourglass is, net als het naastgelegen NOMA House, een ontwerp van architectenbureau Dam & Partners. Het gebouw heeft de vorm van een zandloper, hourglass in het Engels. De verwachte oplevering is in 2020.
Het kantoorgedeelte van het gebouw beslaat circa 21.000 vierkante meter. Het grootste deel hiervan is verhuurd aan Loyens & Loeff. Het hoofdkantoor van deze internationale, juridische en financiële dienstverlener zetelt nu nog aan de Fred. Roeskestraat in Zuidas, maar verhuist straks naar Hourglass.  Er komt ook een hotel met 115 appartementen voor langdurig (voornamelijk zakelijk) verblijf en een openbaar restaurant. De exploitatie hiervan is in handen van Premier Suites Group. Ook komen er grote fietsenstallingen en 148 parkeerplaatsen voor auto’s. Op de begane grond zijn winkels en horeca gepland.

Meerdere functies

‘De gemeente maakte het ons niet gemakkelijk’, zei Monique Maarsen in haar speech. Zij sprak namens de Maarsengroep, de ontwikkelaar achter Hourglass. De eerste ontwerpen waren vooral gericht op de huisvesting van het nieuwe hoofdkantoor van Loyens & Loeff, vertelde Maarsen, ‘maar toen kwam de gemeente met nieuwe eisen. Het gebouw moest groter, iconischer en er moesten meerdere functies in komen.’ Het uiteindelijke ontwerp voldoet aan al die eisen, stelde ze trots vast.
David van Traa, directeur Zuidas, haakte in zijn speech in op de spreker voor hem. ‘Het is onze taak als overheid om te kijken naar de lange termijnvisie. Hoe past een bouwproject in ons toekomstbeeld?’ Hourglass staat straks, als het project Zuidasdok is gerealiseerd, ‘op het tweede station van Amsterdam’, aldus Van Traa, ‘Dan komen hier dagelijks driehonderdduizend passagiers voorbij.’ Dankzij de samenwerking tussen gemeente en de projectontwikkelaar is Hourglass een echte aanwinst voor deze bijzondere plek in Zuidas.

Direct aan het station

Waldo Kapoen van Loyens & Loeff, de toekomstige huurder, toonde zich een gelukkig man. ‘Hier staan we dan: een plek vlakbij Schiphol en, dankzij het project Zuidasdok, straks direct aan het station. Mobiliteit is voor ons kantoor met vestigingen over de hele wereld heel belangrijk.’ Dick van Hall van Bouwinvest, de vermogensbeheerder die dit project in eigendom heeft overgenomen, stond onder meer stil bij de ambitie om het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat te behalen (BREEAM-NL Excellent). ‘Dat zien onze opdrachtgevers, de grote pensioenfondsen, heel graag.’

Eerste paal

De bouw van Hourglass is in handen van Hurks Bouw B.V., in samenwerking met Klimaatservice Holland en Van den Pol Elektrotechniek voor de installaties. De feitelijke bouw is begin oktober al begonnen met het drukken (en helaas ook trillen) van de eerste damwanden. Later dit jaar start het schroeven van de palen.

Geef uw mening