skip to main content
De Nieuwe Poort, voor inspiratie en ontmoeting

‘Mijn sterke kant: ik ben zo trouw als een paard. Waar wil ik aan werken: ik wil meer openstaan voor tederheid.’ De dame met wie Gert-Jan deze gevoelens deelt, is minder openhartig of ze heeft de opdracht anders opgevat: zij wil ‘graag nog een keer naar Marrakesh’ en ze maakt zich boos over ‘al die stropers die olifanten doodschieten’. De twee doen samen met dertien anderen mee aan een turbo-workshop die erop is gericht dat de deelnemers ‘gaan staan voor wie ze zijn’.

‘Grote Mensen Ontmoetingsdiner’

Een deur verderop vindt tegelijkertijd de andere turbo-workshop van deze avond plaats: ontdek je talent. De workshops vinden plaats in De Nieuwe Poort, in de Claude Debussylaan, en zijn een vast onderdeel van het maandelijkse ‘Grote Mensen Ontmoetingsdiner’. Iedereen kan zich hiervoor inschrijven. Kosten: wat je ervoor over hebt. Deze avond, donderdag 16 november, heet Donja van Harlingen de gasten welkom. Zij vertelt het eigenlijke doel van de avond: elkaar ontmoeten en elkaar inspireren. De hele programmering van de Nieuwe Poort – van dit ontmoetingsdiner tot Jazz at Southazz, de meesterpreken waarin zakenlieden hun ziel blootgeven, tot en met de Verhalen van Kerst – is erop gericht om mensen te inspireren, aan te zetten tot praten en tot nadenken over de levensvraag ‘Wat vind ik belangrijk?’

Homo economicus

Ruben van Zwieten was al actief als dominee in Amsterdam Zuid toen hij in 2013 De Nieuwe Poort oprichtte. Een jaar later vertelt de veelgeprezen dominee in Vrij Nederland waarom hij zijn ‘centrum voor bezinning’ in het hart van het internationale zakendistrict situeerde: ‘Wij zijn met z’n allen teveel homo economicus geworden en steeds verder afgedreven van het ideaal van de homo universalis. Hier op de Zuidas werken goed opgeleide mensen die tijdens hun studie soms hooggestemde idealen hadden, maar bij velen is het vermogen tot reflectie en de aandacht voor kunst en filosofie volstrekt ondergesneeuwd.’

‘Rationele vlek’

De Nieuwe Poort organiseert Het ontmoetingsdiner al negen jaar. Het valt niet mee om mensen uit het bedrijfsleven aan tafel te krijgen, weet Donja. De enige gast van vanavond die in een glazen toren werkt is Frank. Hij heeft natuurkunde en econometrie gestudeerd en denkt naar eigen zeggen ‘in getallen en planningen’. In zijn ogen is de Zuidas qua menstypes ‘één grote rationele vlek’, Dat is wel de enige stereotypering die hij wil maken, want ‘verder werken hier hele gewone, aardige mensen’.

Op 21 december is er weer een Grote Mensen Ontmoetingsdiner.

Geef uw mening

leo walgering

bedankt voor het mooie boeket