skip to main content
Zuidas Bier, van hop uit de streek Zuidas

Ze hadden het er de afgelopen dagen druk mee, met de lancering van hun bier. Want ondertussen gaat het ‘gewone’ werk ook door. Jesse Gosse is directeur van het in Zuidas gevestigde mediabedrijf The Online Group en Remco Kappelhof werkt in de televisiewereld. Remco voert het woord namens Zuidas Bier.

Wat is het geboorteverhaal van Brouwerij Zuidas?

Remco: ‘Wij gaan al bijna twintig jaar bij wijze van reünie met vrienden jaarlijks naar een bierbrouwerij om lekkere biertjes te proeven. Zo’n tien jaar geleden dachten we: Waarom gaan we zelf geen bier brouwen?. Zo begon het. Een vriend van ons brouwde al zelf bier en van hem hebben we de kunst afgekeken. Ons eerste eigen brouwsel dronken we zelf op. Later tapten we het op eigen feesten en soms nam een café een paar vaten af. Een zakenrelatie van Jesse hier in Zuidas viel op dat Jesse opvallend veel foto’s had over maar twee onderwerpen: bier brouwen en de Zuidas. Toen hij dat opmerkte viel bij Jesse het kwartje en was Zuidas bier geboren. Jesse vroeg mij erbij en nu is het dus zo ver.’

Wat maakt jullie bier des Zuidas’?

‘Het idee is hier geboren en de brouwerij is officieel in Zuidas gevestigd. Minstens zo belangrijk: er zit een ingrediënt uit de buurt van Zuidas in ons bier. Achter het Stadionplein groeit wilde hop en die hebben wij geplukt. Hop geeft bier het bittere smaakje en het helpt bij het conserveren. Die hop ligt nu in de diepvries en iedere keer als we gaan brouwen gebruiken we er een héél klein beetje van. De rest van de hop komt uit de hele wereld vandaan, de mout komt uit Tsjechië, Duitsland en de VS. In de toekomst gaan we bekijken waar in Zuidas we onze eigen hop kunnen verbouwen, want de kans is groot dat die wilde hop straks moet wijken voor nieuwbouw.’

Waarom staat de brouwerij in Amstelveen?

‘Ab van der Veen, van wie wij het vak geleerd hebben, heeft een bierbrouwerij in Amstelveen: De Naeckte Brouwers. Het lag voor de hand om ons bier daar te gaan brouwen. Wat ook meespeelt, is dat duurzaamheid bij zijn brouwerij hoog in het vaandel staat. Het spoelwater wordt gerecycled via een ingenieus systeem en bierbostel, een brouwresidu, gaat naar een regionale boer die het voert aan zijn runderen. We distribueren ons bier met een elektrische bus.’

Hebben jullie nog andere plannen?

‘Het volgende bier staat al te gisten, dat wordt een Indian Pale Ale. Het idee is in ieder geval om bieren met een wat lager alcoholpercentage te brouwen. Ons bier is vooral bedoeld om hier in Zuidas met je collega’s te drinken en het is niet de bedoeling dat je na twee of drie biertjes staat te tollen.’

Geef uw mening

Karel

Zullen we dan een biertje drinken Sarah? Ik wil 'm wel proberen.

Sarah

Smaakt heel goed. Ik kan dit biertje zeker aanraden!