Bereikbaarheid Zuidas Leeft

Aftrap Zuidas Mobility Experience met 17 deelnemers

Een maand lang zonder je eigen auto, zowel werk als privé. Het is nogal een uitdaging. Twee deelnemers aan de Zuidas Mobility Experience leverden vrijdagochtend 29 september hun autosleutels in bij wethouder Pieter Litjens.

Het was de feestelijke start van de Zuidas Mobility Experience. In ruil voor inlevering van hun autosleutels kregen de ‘early adaptors’ Gerrit en Geraldine van Pieter Litjens een Zuidaspas, waarmee ze de komende maand gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, (deel)e-bike, fiets, taxi en deelauto. ‘Ik vind het ontzettend dapper dat jullie deze uitdaging aangaan’, prees de wethouder de deelnemers. ‘Jullie maken als pioniers deel uit van een nieuwe ontwikkeling, een nieuwe manier van leven. Dit is het soort oplossingen dat we nodig hebben. Elke dag in de auto stappen is niet de toekomst van deze stad.’

Mobiliteit van de toekomst

De Zuidas Mobility Experience is een eerste stap naar Mobilty as a Service (MaaS), dé toekomst op het gebied van mobiliteit: met één app-click een veelvoud aan mobiliteitsdiensten tot je beschikking. In plaats van het bezitten van een (dure lease)auto, kiest u zelf hoe u wilt reizen en betaalt u alleen wat u verbruikt. Reiscomfort op maat dus.

1000 euro reistegoed

De Zuidas Mobility Experience is een pilot op initiatief van Arcadis, Green Business Club Zuidas en de gemeente Amsterdam, waarbij werknemers van verschillende Zuidas-bedrijven hun (lease)auto een maand lang laten staan. Op de Zuidaspas die zij krijgen, staat 1000 euro reistegoed, waarmee ze gebruik kunnen maken van een uitgebreid menu van vervoersmiddelen. Ingewikkeld? Nee hoor, maar u moet wel even uit uw comfortzone komen. Iets wat u als Zuidasser natuurlijk wel gewend bent. En komt u er even niet uit, dan kun u altijd de helpdesk van de Zuidaspas bellen voor hulp.

Foto bij Geraldine levert haar autosleutel in
Geraldine van der Waal levert haar autosleutel in bij wethouder Pieter Litjens. 'Ik merk dat het steeds lastiger wordt om hier te komen en om te parkeren, daarom spreekt dit me aan.' Foto: Kees Winkelman
Foto bij Gerrit levert zijn autosleutel in
Gerrit Hofland, werkzaam bij Nuon: 'Mijn auto is net als mijn telefoon, die heb ik altijd bij me. Nu ik een maand zonder zit, opent zich hopelijk een wereld van mogelijkheden.' Foto: Kees Winkelman

Jazeker: een bonus

Voor de deelnemers is er naast een unieke ervaring ook wat te winnen: als zij erin slagen om aan het eind van de proefperiode geld over te houden, kunnen ze rekenen op een mooie bonus. Hun kosten van de ongebruikte leaseauto (bijtelling) worden gedekt, mits er genoeg budget overblijft. Bovendien worden aan het einde van de proef prijzen weggegeven aan de beste 3 deelnemers.

Afkicken van de heilige koe

De eerste 17 deelnemers aan de Zuidas Mobility Experience gaan op maandag 2 oktober van start. In de loop van oktober volgen er meer, tot een maximum van 50 deelnemers. De verwachting is dat de deelnemers na een maand genoeg zijn ‘afgekickt’ van de heilige koe en in de toekomst vaker gebruik zullen maken van alternatieve manieren van vervoer.

De komende maand zullen we verslag doen van de avonturen van Geraldine en Gerrit.

Meer weten over Zuidas Mobility Experience?

Neem contact op met Finn van Leeuwen (Finn.van.Leeuwen@amsterdam.nl) of Joost de Jong (joost.dejong@arcadis.com).

 

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

100%Nuttig
1 van de 1 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel