Zuidas Ontwikkelt

EMA vestigt zich in Zuidas

Na een zeer spannende selectieprocedure hebben de lidstaten van de Europese Unie Nederland aangewezen als de nieuwe vestigingslocatie van het Europees Medicijnenagentschap (EMA). Wij zijn ongelooflijk blij met de komst van EMA naar Zuidas.

Voor Zuidas betekent de komst van EMA nogal wat. De organisatie ontvangt jaarlijks 36.000 experts, die goed zijn voor zo’n 15.000 hotelovernachtingen. Deze bezoekers kunnen straks verblijven  in  het grootste hotel van de Benelux: het Nhow Amsterdam RAI hotel. Daarnaast is pal naast de EMA locatie in Vivaldi de bouw gestart van een 4-sterrenhotel Van der Valk. Directeur Zuidas David van Traa verwacht dat EMA groot effect zal hebben op Zuidas. ‘Het profiel van Zuidas als toplocatie voor internationale bedrijven en instellingen wordt met de komst van EMA verstevigd. Het is een enorme impuls voor de ambitie om nog meer kennisintensieve instellingen naar Zuidas te halen. Daarnaast zullen de vele internationale medewerkers en bezoekers van EMA ongetwijfeld bijdragen aan de verlevendiging van Zuidas, een gebied dat een transitie doormaakt: van zakendistrict naar unieke nieuwe Amsterdamse stadswijk waar je kunt wonen, werken en leven.’

Het kantoor van EMA komt aan de Scarlattilaan, naast het kantoor van EY. Het gebouw wordt ca. 80 meter hoog, krijgt 19 verdiepingen en biedt onder andere ruimte aan 900 werknemers en  een conferentiecentrum. In totaal beslaat het vloeroppervlak ca. 43.000 m2 .

Begeleiding voor EMA-personeel

Voor het EMA-personeel en hun gezinnen betekent de verhuizing uiteraard ook nogal wat. Er komt een European Transition Team dat hen al in Groot-Brittannië gaat voorbereiden op hun komst naar Nederland en gaat begeleiden bij onder meer het vinden van huisvesting en van scholen.

Foto bij
Artist impression vooraanzicht
Foto bij
Artist impression achteraanzicht

Intensieve samenwerking

De EU-lidstaten kwamen maandagavond 20 november in 3 stemronden niet tot een keuze. Uiteindelijk moest loting tussen Milaan en Amsterdam de doorslag geven. David van Traa roemt de manier waarop aan het succesvolle Nederlandse bid is gewerkt. ‘Er is door zoveel partijen zo intensief samengewerkt. En dan dit resultaat. Fantastisch. We zijn iedereen die hieraan heeft bijgedragen zeer dankbaar. In het bijzonder wil ik Wouter Bos bedanken, die zich de afgelopen maanden met tomeloze energie voor de komst van EMA naar Nederland en Zuidas heeft ingezet.’

Foto bij
Artist impression dakterras
Foto bij
Artist impression interieur foyer

Gefaseerde oplevering

Om op tijd klaar te zijn, is het Rijksvastgoedbedrijf half oktober al begonnen met de aanbestedingsprocedure voor de bouw, zodat de medewerkers er zo snel mogelijk na hun vertrek uit Londen op 1 april 2019 hun intrek in kunnen nemen. Dat is ook de uiterste datum waarop Groot-Brittannië zich uit de EU moet hebben teruggetrokken en EMA dus weg moet zijn uit Londen. Het nieuwe gebouw wordt gefaseerd opgeleverd. De oplevering van het conferentiedeel  staat gepland voor 1 april 2019. Het kantoordeel volgt daarna. Omdat EMA daaraan voorafgaand vermoedelijk in een overgangsfase zit, zorgen we ervoor dat op 1 januari 2019 of zoveel eerder als EMA nodig heeft een compleet tijdelijk kantoor beschikbaar is, zodat we EMA-personeel al eerder  onderdak kunnen bieden.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

100%Nuttig
21 van de 21 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

'
2 december 2017 | 23:39

Stephen

Fantastic news for Amsterdam and the Zuidas. The building however is simple and uninteresting. I hope it looks better in person than in the renderings.

Schrijf een reactie
+1
'
21 november 2017 | 15:39

Salóme Willemsen

Super goede ontwikkeling voor de Zuidas, gefeliciteerd David

Schrijf een reactie
5
+1
'
21 november 2017 | 12:58

Kim

Wat een mooi nieuws!
Gefeliciteerd, groet Kim.

Schrijf een reactie
3
+1
Foto van Kim