skip to main content
Tijdelijke kantoorruimte voor EMA

Het European Medicine Agency (EMA) keurt nieuwe medicijnen voor ze op de Europese markt mogen verschijnen. Het agentschap bepaalt welke medicijnen toegang krijgen tot de Europese markt van 500 miljoen mensen en van dieren en bewaakt de werkzaamheid en veiligheid van deze medicijnen. Het EMA is nu nog gevestigd in Londen maar moet daar weg omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat (Brexit).

Wie zijn de werknemers?

Het EMA heeft ongeveer 900, relatief jonge werknemers. 75% van de medewerkers is onder de 44 jaar. Er werken ongeveer 650 vrouwen. Een groot deel daarvan zal, met of zonder gezin, meeverhuizen naar het vasteland. Het precieze aantal is nog niet bekend. Volgens een intern onderzoek heeft 81% van de medewerkers aangegeven na de verhuizing naar Amsterdam bij EMA te willen blijven werken.

Bekijk de persconferentie van 29 januari

Waar gaan ze wonen?

De medewerkers komen lang niet allemaal in Amsterdam wonen. De verwachting is dat medewerkers en hun gezinnen binnen een straal van één uur reistijd vanaf de Zuidas willen wonen. Dat betekent dat ook de gebieden rondom Amsterdam en de regio’s Leiden, Den Haag, Utrecht en Alkmaar geschikt zijn als nieuwe woonplaats.

En hoe zit het met de (internationale) scholen?

In de regio Amsterdam en ook de gemeenten rondom Den Haag/Leiden, Bergen/Alkmaar en Utrecht is een breed aanbod van (internationale) scholen. EMA kinderen kunnen bijvoorbeeld terecht op de Europese school in Bergen of Den Haag. Die worden gefinancierd door de Europese Unie.

Waar komt het nieuwe (tijdelijke) kantoor?

De meeste huishoudens worden rond kerst 2018 en in de zomer van 2019 verwacht. Dan is het nieuw te bouwen kantoor aan de Zuidas nog niet klaar. Tot die tijd wordt het EMA gehuisvest in het Spark-gebouw in Sloterdijk. Dit gebouw staat vlak naast het station Sloterdijk en daarmee op maar 10 minuten treintijd vanaf Schiphol.

Het EMA krijgt een compleet nieuw kantoor aan de Scarlattilaan op de Zuidas. In maart wordt bekend welke partij het kantoor gaat bouwen en begonnen met het bouwrijp maken van de locatie. De bouw van het kantoor start in juli 2018. Eind 2019 wordt het opgeleverd.

Wat betekent dit voor Amsterdam?

De komst van het agentschap naar de Zuidas is goed voor de economie van de Amsterdamse regio. De verwachting is dat bedrijven die veel met het EMA te maken hebben meeverhuizen of een kantoor openen in Nederland. Ook trekt het agentschap andere facilitaire bedrijvigheid aan, van horeca tot schoonmaak.

Wat doet de gemeente?

De gemeente gaat de werknemers en hun gezinnen helpen met het vinden van woningen en scholen, het verhuizen en andere zaken waar ze tegenaan lopen bij de verhuizing.

Geef uw mening

Piet oirters

Ja ja stel dat donkere man die word wit. Nouw