skip to main content
Leeuwen terug in het Beatrixpark

‘Voor ons is het de kers op de taart’, zegt Marleen Munniksma, voorzitter van de Vrienden van het Beatrixpark. Ze is blij met de nieuwe fietspaden en looproutes bij de RAI. ‘Het is lang een puinhoop geweest en die periode sluiten we nu af met het terugplaatsen van de twee leeuwen, die ons park weer bewaken.’

22 leeuwen van CS

Achter die leeuwen zit een interessante geschiedenis. Ze komen van het spoorviaduct over de oostertoegang van het Centraal Station. Daar stonden ze vanaf 1889, tegenover de Schreierstoren. Ze maakten onderdeel uit van een groep van 22 leeuwen rond Amsterdam Centraal. In de loop van de tijd zijn ze allemaal verdwenen. Zestien beelden zijn teruggevonden: in Vlissingen, Den Haag en Velsen. Andere beelden bleken bij particulieren in Amsterdam te staan en er werd er een gevonden op de stadswal van Elburg. Vier leeuwen kregen een plek in het Beatrixpark. Daar staan ze sinds de Floriade van 1972. Twee staan er bij de ingang van de Artsenijhof, de medicinale kruidentuin die speciaal voor de Floriade werd aangelegd. De andere twee bij de ingang van het park vanaf het RAI-terrein. Die zijn nu dus weer terug, schoongemaakt en gerestaureerd.

Doorgedrukt

Henk Dijkman, voorzitter van het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station zegt dat de leeuwen symbool staan voor de hevige strijd die het Rijk en de stad Amsterdam in de negentiende eeuw voerden over de toen omstreden locatie van het Centraal Station, midden in de haven. ‘Amsterdam wilde dat station daar niet. De toenmalige regering Thorbecke heeft het besluit doorgedrukt.’

Terug naar het station?

Sinds donderdag 24 mei bewaken de leeuwen weer de ingang van het Beatrixpark (vlakbij strand Zuid, achter RAI). Maar Dijkman en zijn genootschap zien het liefst dat de leeuwen terugkeren naar hun oorspronkelijke plek: bij de oostelijke toegangsroute van Amsterdam Centraal. Miriam Louisse, die vanuit de Vrienden van het Beatrixpark, betrokken is bij de leeuwen, kent die wens. ‘Laat ik het zo zeggen: voorlopig staan ze bij ons in het Beatrixpark, op hun nieuwe sokkel. En daar zijn wij heel blij mee. Ook hier zijn mensen erg gehecht aan de beelden.’

De leeuwen met links Strand Zuid en rechts RAI

Ook Minerva is terug

De terugkeer van de twee leeuwen volgt op de terugkeer van nog een ander beeld: onze buurvrouw Minerva. Dat werd in 1985 gestolen uit het plantsoen voor het Hilton Hotel, aan de Apollolaan. Een kunsthandelaar kocht het en schonk Minerva aan de stichting ArtZuid nadat hij ontdekte dat het geen zuivere koffie was. Na een paar maanden tentoongesteld te hebben gestaan in het Westfries Museum in Hoorn staat het bronzen beeld uit 1929 nu weer op zijn vertrouwde plek.

Geef uw mening

TR Janssen

Ja ik vind het een geweldig verhaal.