skip to main content
Vanaf 22 juni: GET LOST Art Route

Het is de tweede keer dat de kunstroute van GET LOST door Zuidas loopt. U kunt het werk zien van jonge kunstenaars, gemaakt in opdracht van Zuidas-bedrijven als Stichting AkzoNobel Art Foundation, FLOW Real Estate en ABN AMRO. Ook Zuidasdok, Zuidas en ZuidPlus doen mee. Met gebundelde krachten is samen met kunstenares Rosa Sijben een kunstwerk vervaardigd. ‘Wat gebeurt er in die hoge gebouwen in Zuidas?’, vroeg initiatiefneemster Cecile Mullens-Wentges zich af. ‘Deze kunstwerken zijn een creatieve vertaling van de identiteit van een bedrijf, een gebouw en soms het gebied Zuidas.’ Er zijn twaalf kunstwerken te zien op de route. Daarnaast vinden op verschillende momenten performances plaats.

Public Art Amsterdam

De opening op 22 juni belooft een groots evenement te worden. Die datum is namelijk niet alleen de aftrap van de kunstroute van GET LOST, maar tegelijkertijd het de officiële start van het platform Public Art Amsterdam. Verschillende kunstinstellingen en kunstinitiatieven bundelen hun krachten in een platform, om gezamenlijk kunst in de openbare ruimte te vieren. Tijdens de opening op 22 juni zijn er rondleidingen door het gebied, maar ook performances en sprekers.

Van olie-business naar kunst

De eerste editie van GET LOST vond drie jaar geleden plaats, eveneens op initiatief van Cecile Mullens-Wentges. Zij een financiële opleiding achter de rug, maar de kunstwereld lonkte haar altijd. Ze maakte in 2008 een carrièreswitch van de olie-business naar de kunst. Studerend aan de Rietveld Academie in Zuidas viel haar het grote verschil op tussen de academie en de grote kantoren eromheen. ‘Ik zag mijn vrienden bij Loyens & Loeff rondlopen, maar toch voelde ik een grote afstand tot hen. Het zijn echt gescheiden werelden.’ Zo ontstond het idee om deze twee wereld met elkaar te verbinden. Letterlijk: als afstudeerproject bouwde ze een brug tussen de Rietveld Academie en Loyens & Loeff.

Kunstenaars en bedrijven verbinden

Dit was zo ongeveer het begin van GET LOST. Twee jaar later vond de eerste route plaats. ‘Het idee van een kunstroute spookte al een tijdje door mijn hoofd. En eigenlijk van de ene op de andere dag veranderde het van idee tot iets concreets.’ Inmiddels staat dus de tweede editie van de kunstroute voor de deur, waarvoor Mullens ditmaal samenwerkt met Bonnie Dumanaw, die een achtergrond heeft in de fondsenwereld. Sinds september werken zij samen aan de route. Ze bezochten een groot aantal bedrijven om hen over te halen mee te doen. ‘Jonge kunstenaars willen wij verbinden aan bedrijven. Dat is ook het verschil tussen de Art Zuid route en GET LOST’, vertelt Mullens. ‘We hopen dat bedrijven zo ervaren hoe belangrijk het is om kunst in de openbare ruimte te laten zien. Samen maken we het gebied mooier en levendiger.’

Komt u ook?

De GET LOST art route is vrij toegankelijk. De opening vindt plaats op 22 juni, om 17.00 uur op het Mahlerplein. De kunstwerken staan in Zuidas tot 22 september 2018.

Geef uw mening