skip to main content
Innovatieplatform Epicenter naar Zuidas

Epicenter is een plek en community waar digitale innovatie en groei wordt aangejaagd. Het biedt een werkplek aan scale-ups (snelgroeiende bedrijven) en grote bedrijven, maar belangrijker is de community waar ze aan deelnemen. Kennis delen, elkaar inspireren, van elkaar leren, dat is de gedachte van waaruit de community is opgezet. Met als doel digitale innovatie en snelle groei teweeg te brengen, die een bijdrage levert aan onze maatschappij, vertelt CEO en medeoprichter Patrick Mesterton.

Office as a service

De fysieke locaties van Epicenter zijn essentieel in het bereiken van deze groei. ‘Omdat scale-ups en grote bedrijven zich in dezelfde omgeving bevinden, hopen wij dat ze elkaar zullen verrijken en samenwerkingen aangaan,’ zegt Mesterton. ‘Wij geloven ook dat de werkplek meer moet zijn dan een aantal vierkante meters alleen.’ ‘Office as a service’, vanuit die filosofie heeft Mesterton Epicenter opgericht: een kantoor als een inspirerende omgeving, met flexibele ruimtes, veel groen en lekkere koffie. Dit totaalpakket houdt ook in dat leden kunnen deelnemen aan trainingen en innovatielabs die Epicenter aanbiedt. Zoals workshops over blockchain, maar ook mindfullness. Allemaal om bedrijven te inspireren tot co-creatie, vernieuwende ideeën en groei.

Smart building EDGE Olympic

Uitgaande van deze filosofie is het niet gek dat de Nederlandse vestiging van Epicenter in de EDGE Olympic terecht is gekomen. Het gebouw is namelijk vanuit dezelfde innovatieve gedachte herontwikkeld door EDGE Technologies. Daarbij staan slimme technologieën, duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel. ‘Bij de herontwikkeling van het gebouw is geprobeerd om oude materialen opnieuw te gebruiken. Zo was de marmeren vloer die nu in de hal van Epicenter ligt voorheen de façade van het gebouw’, zegt Mesterton. Het gebouw zit vol met slimme snufjes. Om energieverspilling tegen te gaan heeft het gebouw bijvoorbeeld op praktisch elke vierkante meter een sensor in het plafond opgehangen. Deze sensoren meten of ruimte wordt gebruikt en baseren daar de warmteregulatie en verlichting op.

Perfecte match

De keuze van Epicenter voor de EDGE Olympic was dan ook geen toeval: ‘In oktober 2017 sprak Coen van Oostrom van het OVG mij aan in Stockholm, een week later zat ik in het vliegtuig om de locatie te bekijken. Het was echt een perfecte match, waardoor we er nu, een paar maanden later, al zitten.’ De werkwijze van Epicenter lijkt aan te slaan. Na de start van Epicenter in Stockholm in 2015, volgt in juli de vestiging in Amsterdam. Komend najaar opent een vestiging in New York.

Geef uw mening