skip to main content
Kunstenaar Rosa Sijben in actie voor GET LOST Art Route

In Zuidas poppen de kunstwerken nu een voor een op. Vrijdag 22 juni 2018 is de officiële opening van de GET LOST Art Route en alle voorbereiden worden nu getroffen. In totaal zullen deze zomer, tot 22 september, twaalf kunstwerken in het gebied verschijnen. In deze periode kunt u op uw eigen houtje langs de kunstwerken wandelen, maar er zijn ook georganiseerde rondleidingen. Alle werken zijn gemaakt in opdracht van bedrijven in Zuidas.

Kunst in de openbare ruimte

De afdeling Zuidas van de gemeente, projectorganisatie Zuidasdok en aannemer ZuidPlus (die Zuidasdok bouwt) zijn samen opdrachtgever van het kunstwerk ‘Demo’, van kunstenaar Rosa Sijben. ‘De ontwikkeling van het gebied en van Zuidasdok gaat gepaard met hinder’, zegt Nanna de Reu van Zuidasdok. ‘We doen ontzettend ons best om deze hinder te beperken en de leefbaarheid te bewaken. Dit doen we onder andere door een bijdrage te doen aan kunst in de openbare ruimte.’

Rosa Sijben schildert de bouwborden van wit naar geel

Situationele choreografie

‘Demo’ is te vinden voor de bouwkeet van Zuidasdok aan de Beethovenstraat. Het werk, bestaande uit verschillende bouwborden, werd woensdag 20 juni voor de eerste keer beschilderd, van wit naar geel. Elke maand zal het bord van kleur veranderen. Het werk is daardoor een ‘situationele choreografie’, aldus Sijben. ‘Bouwborden maken normaal gesproken duidelijk wat er gaat gebeuren en wat het is. Maar doordat deze informatie nu ontbreekt, is het eigenlijk een oase of vacuüm in onze functionele maatschappij waar efficiëntie leidend is’, zegt kunstenaar Rosa Sijben. De kleur geel is ook niet zonder reden. ‘Geel roept vaak gevoelens van zomer op, maar tegelijkertijd wordt het gebruikt bij waarschuwingen, bij revolutie, of doet het denken aan wrijving of gif. Deze verschillende interpretaties van kleuren en hoe het verschillende emoties op kan roepen ,vind ik heel interessant’, zegt Sijben.

Meer weten?

Vrijdag 22 juni 2018 om 17:00 uur vindt de ‘Grand Opening’ plaats op het Mahlerplein. U bent van harte uitgenodigd. Houd de website van GET LOST in de gaten voor meer informatie over performances en rondleidingen in het gebied.

Geef uw mening