skip to main content
Onder water beton storten voor Valley

Het lijkt alsof er al lang niks gebeurt op de bouwplaats van Valley, het gebouw dat een enorme blikvanger van Zuidas zal worden. Maar niets is minder waar, zegt uitvoerder Ruud van der Thiel van Bouwcombinatie Valley. ‘We hebben eerst vijf wekenlang droog afgegraven, daarna hebben we de boel onder water gezet en zijn we maandenlang doorgegaan met graven. Het lijkt een beetje eentonig werk, maar het is technisch gezien best interessant.’ De onderwatertechniek wordt vooral toegepast bij diepere bouwkuipen. Drie bouwlagen van Valley bevinden zich onder het maaiveld. De bouwkuip bestaat uit twee, door damwanden gescheiden delen: een noordelijke en een zuidelijke kuip. De kleinere noordelijke kuip is inmiddels tot 13 meter diep afgegraven. Het graven in de andere, grote kuip is nog gaande. ‘In totaal moet 15.000 kuub grond worden afgegraven, daarvoor dus 15.000 kuub water terugkomt’, zegt Van der Thiel. ‘De waterdruk zorgt dat de wanden van de kuip en de vloer die we gaan storten op hun plek blijven.’

GPS

Terwijl de kuipen onder water stonden, zijn ook palen de grond in gedraaid, 554 stuks, tot drie meter boven de bodem. ‘Om bij het afgraven te voorkomen dat deze palen beschadigen, maar ook om te zien waar nog veel grond weg moet, zijn de grijpmachines uitgerust met gps’, legt Van der Thiel uit. ‘Zo weten ze precies hoe ze de palen kunnen mijden en waar ze moeten graven.’

Meetgegevens door over de diepte van de kuip en de locatie van de palen

In één keer storten

Het afgraven van de noordelijke kuip is klaar en woensdag 20 juni 2018 is een begin gemaakt met de volgende fase van het bouwproces: het storten van een ondervloer van anderhalve meter dik. Daar bovenop komt de fundering van het reusachtige complex. Het werk begon om 19.00 uur ‘s avonds. Duikers waren al bezig geweest om de palen schoon te maken voordat het storten begon. Daarna daalden ze af naar 13 meter diepte om te helpen bij het storten van het onderwaterbeton. ‘De duikers sturen als het ware de buis waardoor het beton op de bodem wordt uitgestort’, zegt Van der Thiel. Onderwaterbeton moet in één keer worden gestort. ‘Als dat niet gebeurt, loop je het risico dat er naden ontstaan, die in een later stadium lekkages kunnen veroorzaken. Dat willen we natuurlijk vermijden.’ Daarom gaat storten door tot in de hele kuip anderhalve meter ligt. De verwachting is dat de klus in 33 uur is geklaard, in de loop van vrijdag 22 juni dus. Bouwcombinatie Valley heeft voor deze klus toestemming gekregen om buiten de normale werktijden te werken.

Water wegpompen

Het beton wordt aangevoerd met betonmixers en met behulp van een betonpomp vanaf de kant gestort. Onder water zorgt een duiker ervoor dat het beton op de goede plek en overal in de goede hoeveelheid terecht komt. Als deze klus geklaard is, moet het beton een paar dagen uitharden. Daarna is de werkvloer stevig genoeg om de boel op zijn plek te houden en kan het water uit de kuip worden gepompt. De verwachting is dat de grotere bouwkuip na de zomer helemaal is uitgegraven. Dan wordt ook daar onderwaterbeton gestort en vervolgens water weggepompt. ‘Dan wordt zichtbaar wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd’, zegt Van der Thiel. ‘Bovenop de werkvloer van anderhalve meter storten we dan nog eens anderhalve meter vloer. Daar bovenop beginnen we met de bouw van de ondergrondse parkeerlagen. Ergens in de winter hopen we boven het maaiveld uit te komen.’

Drie bouwkranen

De voorbereidingen voor die fase worden ook al getroffen. Er komen drie enorme kranen. De funderingen daarvoor zijn al gestort. De hoogste kraan (het dichtst bij de A10)  gaat 120 meter de lucht in. In het midden komt een toren van 70 meter en aan de zuidkant een van 90 meter. Daarmee gaat Valley worden opgebouwd.’

Geef uw mening

Nico Velthuijsen

En…. onderwaterbeton? Hoe hard dat dan uit?

Dennis krabbenborg

Beton bevat in basis grind, zand, cement en water. Die laatste twee gaan een chemische reactie met elkaar aan, en vormen dan de 'lijm'. Daarvoor is geen lucht nodig. Beton hardt dus gewoon onderwater uit. Onderwaterbeton bevat een toevoeging die ervoor zorgt dat tijdens het storten het mengsel (specie) niet uit elkaar valt in het water. Door die toevoeging wordt het een 'speciaal' mengsel met de naam "onderwaterbeton".

Nico Velthuijsen

Ik fiets er elke dag langs, want woon er vlakbij. Prachtig om te zien en hier te lezen hoe de bouw verloopt. Het is voor mij altijd een beetje gissen wat er gedaan wordt en in het begin dacht ik, bij wijze van grapje, dat er een zwembad werd aangelegd :-) Dank voor de informatie over dit bouwtechnisch hoogstandje.

Marcel Steinbach

Interessant artikel, ook voor de fotograaf van de foto's. ;-)