skip to main content
‘Huis van de Commons’ geopend in Old School

Twee achtergronden, een filosofie

Een plek waar een community of common (oftewel dat wat men gemeenschappelijk heeft)  kan ontstaan, dat willen initiatiefnemers Floor Ziegler en Teun Gautier creëren in Old School. Beiden zien het belang van de community in hun werk, ondanks dat ze in verschillende sectoren werkzaam zijn. Floor Ziegler, stadmaker, vormt gemeenschappen van groepen mensen die samen bottom-up initiatieven voor de buurt opzetten of sociale thema’s zoals eenzaamheid, drukte in de stad,  armoede aanpakken. Teun Gautier, ooit de uitgever van De Groene Amsterdammer, verbindt journalisten die als freelancers werken in zijn bedrijf de Coöperatie.

Coöperatie van journalisten

Ziegler en Gautier geloven dat gemeenschappen cruciaal zijn om verder te komen. ‘In de journalistieke wereld zie je dat steeds minder journalisten vast in dienst werken, het merendeel werkt als tegenwoordig als freelancer’, zegt Gautier. ‘Deze verschuiving zorgt ervoor dat velen nu in hun eentje werken, terwijl het samen werken op een plek en je onderdeel voelen van een groep juist zo waardevol is. Doordat je in dezelfde ruimte bent, kan je makkelijker van elkaar leren en elkaar helpen, inspireer je elkaar en ontstaan nieuwe creatieve ideeën.’ Het Huis van de Commons biedt deze fysieke ruimte.

 

Stadmakercentrum

Deze waarde die Gautier aan een netwerk geeft, ligt volledig in lijn met de ideeën van Ziegler. Niet op het gebied van journalistiek, maar op het gebied van stadmaken is zij constant bezig met het creëren van sterke inclusieve gemeenschappen rondom initiatiefnemers en thema’s in de stad. ‘Verandering komt niet tot stand in hiërarchische, institutionele systemen’, vertelt Ziegler. ‘Juist is het belangrijk om verschillende partijen bij elkaar te brengen en hen gezamenlijk eigenaar te maken van een thema of een vraagstuk: creatievelingen, stadmakers, projectontwikkelaars maar ook ambtenaren.’ Door sessies, lunches , bijeenkomsten en omgevingswandelingen te organiseren brengt Ziegler deze verschillende partijen bij elkaar.

Sterke communities bouwen

Naast het hebben van een fysieke plek en een gedeeld thema is er volgens Ziegler nog een derde ingrediënt nodig om een sterke community te creëren: een creatief verbinder. Dat is iemand die zorgt dat alle verschillende partijen  en disciplines van het begin betrokken worden en betrokken blijven. ‘Op die manier zorg je ervoor dat er bij hun een gevoel van eigenaarschap ontstaat bij de stadmakersruimtes en over het thema.’

Doe-gemeenschap

Het Huis van de Commons is niet alleen een plek om samen te werken, het is ook een plek waar geprogrammeerd wordt. ‘We creëren een open podium waar iedereen die wil iets kan doen’, zegt Gautier. Er worden nu al lunches en avonden georganiseerd. De bedoeling is ook dat er werkstudio’s komen waar freelance journalisten kunnen leren om bijvoorbeeld te editen. ‘Belangrijk is dat deze plek geen denkplek wordt, maar echt een doe-plek. Mijn sessies moeten leiden tot resultaten en tot veel nieuwe stadmakersruimtes en gemeenschappen verspreid over de stad en het land’ zegt Ziegler. Eerder realiseerde Ziegler bijvoorbeeld de Noorderparkkamer en Broedstraten in Amsterdam Noord, maar ook voor Zuidas heeft ze plannen: ‘de buurtbewoners hier in de buurt van Old School en de mensen die in Zuidas werken wil zij ook gaan betrekken bij het stadmakerscentrum om ook hier de gemeenschap te versterken en tot mooie initiatieven te komen.’

 

Geef uw mening

F.HOLLANDER

bijna zeker een nutteloze investering , zij moeten toch ook weer vertrekken in maart 2019 dan gaat de sloop hamer in het gebouw ,gelukkig