skip to main content
Primeur: likeur van tulpen uit Zuidas

Zuidas heeft er een nieuw drankje bij. Naast het Zuidasbier, gebrouwen van hop dat groeit in Zuidas, hebben we nu ook Zuidas tulpenlikeur, gemaakt van tulpen die hebben gebloeid in Zuidas. Het initiatief is een samenwerking van Frans Taselaar, gebiedsregisseur Zuidas, en Merel Ligtelijn, ontwikkelaar van het concept. Bijzonder aan de likeur is dat het de eerste keer is dat van tulpen likeur is gemaakt.

Van Zuylekom, Levert & Co

Merel Ligtelijn heeft het papieren archief geërfd van de Jordaanse distilleerderij Van Zuylekom, Levert & Co (1684-1982). Ze speelde al lange tijd met het idee om dit  voorheen wereldberoemde bedrijf nieuw leven in te blazen. Na een expositie over het bedrijf in 2013 in het Amsterdam Museum en de herintroductie in 2015 van enkele Van Zuylekom-likeuren en -jenevers, kwam ze op het idee om de drankenreeks uit te breiden met een nieuwe likeur, gemaakt van de tulp, traditioneel zo nauw verbonden met de historie van Nederland. In 2015 besprak Ligtelijn dit idee met Frans Taselaar, gebiedsregisseur van Zuidas. Hij zocht een oplossing voor een motie die de gemeenteraad van Amsterdam in maart 2016 had aangenomen: geeft de twee noord-zuidpassages onder de A10 (Beethovenstraat en Parnassusweg) een onderhoudsbeurt en kijk hoe deze onderdoorgangen op een passend kwaliteitsniveau kunnen komen. Samen kwamen ze op het idee om een tulpenbed te plaatsen onder de passages. Dat was de start van het concept.

Van motie naar experiment

Samen met oud-schooltuinmeester Anton Meester plantten Taselaar en Ligtelijn in 2016 zo’n 6.000 tulpenbollen op het talud van de A10. Een prachtig rood tulpenbed verscheen. Kort daarop zijn de tulpen geplukt en is het productieproces voor tulpenlikeur van start gegaan. Met de juiste hoeveelheid suiker is er uiteindelijk een zachte, fluweel-zoete likeur uitgekomen: de smaak van tulp. In totaal zitten er 33 tulpen in één flesje. Ondertussen, twee jaar later, is de tulpenlikeur klaar om geproefd te worden.

Maar, wat kost het?

  • €37,50 voor particulieren
  • €35,00 bij afname van 100 of meer
  • €30,00 voor winkels en restaurants

Klik hier voor afname

Zo smaakt dus tulp

Wilt u weten hoe deze bijzondere tulpenlikeur uit Zuidas proeft? U kunt binnenkort een flesje van 100 ml bestellen op de website www.primeurzuidas.nl.

Geef uw mening