skip to main content
‘Een rode stropdas kan intimiderend zijn’

Adam Tasi loopt naar de deur en wijst naar de stromen mensen die over een tijdje langs zijn kledingzaak zullen komen. Rechts ligt station Amsterdam Zuid, wijst hij. ‘En daar komt straks een uitgang. Diverse bussen en een tram stoppen dan voor de deur. ‘Dit is een investering voor de lange termijn. En toch weten veel Zuidassers ons al te vinden.’ Tasi en zijn compagnon, Christiaan Sijnen, openden in 2015 hun winkel in Zuidas. In Aalsmeer staat de andere.

Mensenkennis

‘Hoe je eruitziet, is een deel van je identiteit’, zegt Tasi. ‘Veel mensen onderkennen dat hier in Zuidas. Geld is het probleem niet. Het is tijd.’ Hij laat op zijn telefoon een mailtje zien van een bankier, die simpelweg aangeeft dat hij volgende week weer een paar pakken wil hebben. ‘Je kent mijn smaak en mijn maten.’ Tasi glimlacht. ‘Mensenkennis is in dit vak het belangrijkst.’

Ieder bedrijf in Zuidas heeft zijn eigen informele dresscode, legt Tasi uit. ‘Advocaten dragen vaak een donker pak, zwarte schoenen. Bankiers willen meer variatie, al ligt dat ook aan de functie die ze bekleden.’ Tasi adviseert ook de bedrijven zelf. ‘Ik wil weten wat het DNA van het bedrijf is, dan kan ik daar iets bij zoeken.’ Hij geeft een voorbeeld: ‘Ik heb laatst gewerkt voor een advocatenkantoor, waar ik ze vertelde dat ze geen rode dassen moeten dragen. Dat is te intimiderend, te krachtig, te agressief, dat gaat tegen je werken. Daarmee help je iemand echt.’

Adam Tasi, Gentlemen's Place

Uit het pak gescheurd

‘Een tijdje terug kwam een man rechtstreeks uit Parijs bij ons, met een volledig uitgescheurd jasje. Hij was in Zuidas voor een sollicitatie, maar was door de consternatie niet scherp meer. Hij wist ook niet precies meer op welk adres hij moest zijn. Aangezien ik de weg hier weet, heb ik hem persoonlijk bij de receptie van dat bedrijf afgezet, in een nieuw pak. Hij belde me later dat hij die baan had gekregen. Daar doe je het voor.’

Tasi en zijn compagnon geven ook stijl masterclasses. Dat zijn workshops waarbij uitgelegd wordt waarom rood de een wel staat en de ander niet. En dat je een rond kaal hoofd kunt compenseren met de kraag van je overhemd. Maar het gaat verder. ‘We kijken ook hoe mensen zich presenteren, hoe ze een eerste indruk maken, hoe ze bewegen en wat erbij dat bedrijf en bij die functie past.’

Het grote, het groteske en het grootse

Tasi past bij Zuidas zoals slagroom bij aardbeien past. Hij houdt van de snelheid, van het grote, het groteske en het grootse. ‘Hier voel ik me als een vis in het water. Ik ben 34. Ik heb nu twee zaken, maar het is mijn droom om een keten aan te sturen.’ Hij is ook actief in de ondernemersvereniging. ‘Want hier gaat veel gebeuren de komende jaren.’

Geef uw mening

frabs

Ha,ha. Dat noem ik nog eens optimistisch. Eerst 10 jaar bouwactiviteiten overleven om daarna in de looproute te zitten.. ;-)