skip to main content
Primeur: P-route voor fietsers in Zuidas

Zuidas is het eerste gebied in Amsterdam dat een fietsverwijssysteem krijgt. We gaan het systeem ongeveer een week testen, daarna gaan de borden live. U kunt dan al onderweg naar Zuidas en station Amsterdam Zuid zien óf er plek vrij is en in welke van de drie ondergrondse fietsenstallingen vlak bij het station: onder het Mahlerplein, het Zuidplein en onder de voormalige Vijfhoek (stalling Strawinskylaan), bij de Prinses Irenestraat. De beschikbaarheid in de stallingen meten we met behulp van camera’s boven de rekken of detectoren in het rek, afhankelijk van de stalling. De beelden die de camera’s maken, worden overigens niet bewaard.

Wachtrijen

Ten opzichte van de jaren negentig maken alle Amsterdammers samen zo’n 30 procent minder gebruik van de auto, ondanks de groei van het aantal inwoners. Er zijn inmiddels bijna net zoveel fietsen als inwoners. Een prachtige ontwikkeling, maar al die fietsen moeten natuurlijk ook een plek krijgen. Nog niet zo lang geleden leidde het aantal fietsers tot wachtrijen in de vroege ochtend voor de stalling Zuidplein. In mei 2018 is het aantal plekken drastisch uitgebreid. Met de stalling Strawinskylaan is de derde en grootste ondergrondse fietsparkeergarage (3.750 plaatsen) bij station Amsterdam Zuid in gebruik genomen, naast die onder het Mahlerplein (3.000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2.500 plaatsen). Toch is de bezetting van de fietsparkeergarages rondom station Zuid verre van gelijk verdeeld. Bovendien valt het op dat nogal wat fietsers hun fiets nog bovengronds stallen, wat tot veel irritaties en soms zelfs gevaarlijke situaties leidt.

Verwijzing naar drie ondergrondse stallingen

Nog meer fietsplekken

Onderdeel van het project Zuidasdok is naast de verbreding en ondertunneling van de A10 Zuid, ook een compleet vernieuwd station. Met de oplevering van dit station zal de fietsparkeermogelijkheid nog eens toenemen met ruim 5.500 inpandige fietsplekken.

Waar?

U vindt de masten op de Parnassusweg (bij de Fred. Roeskestraat), op de Beethovenstraat (bij de Prinses Irenestraat, Mahlerlaan en bij het kantoor van Stibbe) en ter hoogte van de stalling Strawinskylaan. Na Zuidas volgen nog in Amsterdam meer dynamische verwijzingen, onder meer in De Pijp en rondom station Amstel. Dit systeem wordt de komende jaren verder uitgebreid.

Het verwijssysteem wordt geïnstalleerd op de Beethovenstraat, bij de Mahlerlaan

Geef uw mening

fred hollander

het is al enige tijd duidelijk dat deelraad/gemeente veel geld wil vangen van de bewoners en het allemaal net iets te goedkoop afwerkt , over enige tijd alles weer moeilijk bereikbaar om zaken die wel bekend waren maar niet opgevolgd zijn !! ook in de stad kun je nergens meer je 2wieler kwijt , het OV is al slecht , weinig haltes en veel vertragingen , de Hoge Heren hebben kennelijk allemaal een privé chauffeur em auto ,dus zij hebben geen last zodat ze gewipt worden

Theo Homan

Alleen jammer dat je voor een fiets die niet in de standaard rekken past sinds kort moet betalen. Hoezo duurzaam? Hoezo we willen de auto uit de stad? Degene die dit verzonnen heeft mag van mij naar een land verhuizen waar ze nog nooit van fietsen hebben gehoord.

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dag Theo, gaat het je om een bakfiets? De Zuidpleingarage rekent inderdaad een tarief voor afwijkende fietsen en dat heeft ermee te maken dat het in die garage heel druk is. In de twee andere fietsparkeergarages op Zuidas, Strawinskylaan en Mahlerplein, kun je afwijkende fietsen gewoon gratis stallen.

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dag Theo, ik ga het voor je uitzoeken en kom erop terug.

Cyril

Geweldig, wat een geavanceerd systeem. Ik heb de nieuwe stalling Strawinskylaan al eens mogen proberen. Maar ik hoop dat hierna ook aan de laag-technologische kant wordt gedacht: geasfalteerde fietspaden in de omgeving. Want wat zijn die betegelde stukken slecht en gevaarlijk. O ja, en natuurlijk ook: proberen brommers zoveel mogelijk te weren.

Saskia | Amsterdam Zuidas

Je hebt helemaal gelijk Cyrill. Binnen Zuidas vervangen we vrij liggende tegelpaden na het uitvoeren van werkzaamheden in ieder geval door asfalt.

Peter Wessels

Nu alleen nog het gebruik van die fietsparkeergarages stimuleren, dan komen we ooit nog van die fietsenzooi af. En ik weet waarover we het hebben!

Saskia | Amsterdam Zuidas

Dank je wel voor je reactie Peter. Dit systeem kun je toch ook wel een stimulans noemen, hoewel het ‘de fietsenzooi’ niet zal oplossen. We hebben al best veel geprobeerd op gebied van gedragsverandering, stimuleren, verleiden, etc maar in de praktijk is het lastig om mensen zover te krijgen dat ze hun fiets in de stalling zetten i.p.v. erbuiten. Heb je nog suggesties voor hoe we de fietser kunnen verleiden?

Anton de Beij

Goed nieuws!

frans Nieuwenhuis

fantastisch, dank