skip to main content
Onterechte bomenkap bij Schinkelbrug

Om ruimte te maken voor de bouw van het project Zuidasdok startten we begin november 2018 met de kap van circa 8.000 bomen in de bermen van de A10 en in de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel. Zo ook langs de A10 ter hoogte van de Schinkelbrug. Twee bewoners die hun honden maandagochtend uitlieten, ontdekten dat er Canadese populieren werden gekapt die buiten het gebied lagen waarvoor we een kapvergunning hebben. ‘Ze spraken de bomenkappers erop aan, maar die wilden niet praten’, zegt Marieke Nouwen, die er vlakbij woont en bestuurslid is van de Vereniging Woonschepen Zuid. Nouwen en haar vereniging volgen al lange tijd kritisch de ontwikkelingen van het project Zuidasdok. Ze zitten regelmatig met ons (medewerkers van projectorganisatie Zuidasdok en bouwcombinatie ZuidPlus) om de tafel.

De situatie op maandagochtend 10 december

Afspraken

Nog dezelfde dag zijn projectmedewerkers ter plekke gaan kijken en ze spraken af dat de kap zou worden stilgelegd. De volgende ochtend is de grens van het kapgebied uitgezet en zagen ze dat vijf bomen zijn gekapt buiten het kapgebied. Vervolgens zijn ze met bewoners gaan praten over een oplossing. Conclusie: de ten onrechte gekapte bomen worden een op een gecompenseerd. En daarnaast zou worden geprobeerd om zeven bomen, op de grenslijn van het kapgebied, te behouden ondanks dat daarvoor een kapvergunning is. ‘Maar in de middag ontdekten we dat ook die zeven bomen inmiddels tegen de vlakte waren gegaan’, vertelt Nouwen.

Nog zeven bomen gekapt

Onduidelijke markering

Vijf bomen zijn dus zonder vergunning gekapt. En nog eens zeven bomen (volgens Nouwen acht) zijn gekapt terwijl die mogelijk behouden zouden blijven ter compensatie. Hoe kon dit gebeuren? De grens van het gebied waarbinnen gekapt moet worden, was niet goed gemarkeerd. Dat maakte het werk voor het kapbedrijf minder duidelijk. Vervolgens zijn de afspraken die we met de bewoners maakten niet goed terechtgekomen bij de mannen die het werk uitvoeren. Zodoende zijn ze dinsdag gewoon weer gaan kappen, inclusief de zeven bomen die we zouden proberen te sparen.

Hoe nu verder?

We hebben dinsdag 11 december nieuwe afspraken gemaakt met Vereniging Woonschepen Zuid en enkele alerte bewoners. We gaan de onnodig gekapte bomen royaal compenseren. Samen met de bewoners en een ecoloog maken we een plan voor het terug planten van bomen. We bespreken ook welke soort het meest geschikt is. De Vereniging Woonschepen Zuid vindt dat er ‘uiteindelijk een goede oplossing is gekomen’. Daar zijn we natuurlijk blij mee. Maar het blijft vervelend dat het zo is gelopen. We gaan dit voorval daarom goed evalueren. Want van fouten moet je leren, zodat we ze in het vervolg kunnen voorkomen.

Geef uw mening

Roland Postma

Niet erg dat jullie mijn foto's gebruiken, maar volgende keer graag even overleg.

Redactie

Beste Roland en Marieke, bij de foto's hadden we als bron de Vereniging Woonschepen Zuid gezet. Is bij deze aangepast. Dat geldt ook voor de functie van Marieke in het verenigingsbestuur.

Marieke Nouwen

Ik ben bestuurslid van de Vereniging Woonboten Zuid maar geen voorzitter.

jongkind

Bomen rond sporthal zuid medio tien jaar geleden stilzwijgend gekapt niemand over gehoord, vele bomen rond het voetbal veld Arsenal nooit iemand over gehoord, vele bomen rond Olympisch stadion gekapt nooit iets over gehoort etc etc en erg jammer voor onze gezondheid mede omdat er weinig of nooit herplant is!!!

Redactie

Beste Jongkind, we hebben dit artikel geschreven omdat wij ook niet van stilzwijgen houden. En zoals u kunt lezen, gaan we wel herplanten.

K. Ettingzaag

"Waar gehakt wordt, vallen spaanders", is het spreekwoord...