skip to main content
Fraaie doorkijkjes in Pakhuis De Zwijger

Mooie plannen presenteren is natuurlijk niet zo moeilijk. Neem een artistiek bureau in de arm en de artist impressions en animatiefilmpjes vliegen je om de oren. Dat gebeurde ook tijdens de bijeenkomst ‘Big, Bigger, Zuidas’ in Pakhuis De Zwijger. Alleen was het aardige dat nogal wat toekomstplannen geen fantasie zijn, maar daadwerkelijk worden gerealiseerd.

Nog 1 miljoen m2

Directeur Zuidas David van Traa mocht de avond openen en deed dat met een animatiefilmpje van Zuidasdok. Het duurt nog even voordat dit enorme infrastructuurproject is voltooid, maar dat de A10 Zuid hartje Zuidas onder de grond verdwijnt, dat er een nieuw station Amsterdam Zuid komt en dat het stationsgebied een groen verblijfsgebied wordt – dat staat vast. Van Traa benadrukte dat Zuidas geen ‘laissez-faire’-ontwikkeling is, maar een ontwikkeling op basis van een visie (pdf). Daarin staan water en groen, fiets en openbaar vervoer, en een levendige, internationaal georiënteerde werk- én woonwijk centraal, naast een nog betere bereikbaarheid. Aan de hand van schetsen liet hij zien hoe er de komende tien jaar nog een miljoen vierkante meter gebouwd gaat worden. Dat betekent dat Zuidas nu pas op de helft zit van de opgave die in 1998 door de gemeente is gegeven. Driekwart van wat er nog wordt gebouwd, bestaat uit woningen en voorzieningen.

Valley

Hoewel architectuurliefhebbers nu al graag een kijkje komen nemen in Zuidas, illustreerde Jan Hein Tiedema, algemeen directeur van OVG Real Estate, dat er in de nabije toekomst serieus spektakel bij komt. Om precies te zijn op 6 april 2021 (Tiedema zei het uit zijn hoofd) wordt Valley opgeleverd. De architectuur van het gebouw symboliseert volgens Tiedema bijna letterlijk de doorbraak van zakendistrict naar een wijk waar mensen graag wonen en van cultuur en andere voorzieningen genieten. ‘Harde’, zakelijke gevels zijn ‘opengebroken’ en maken ruimte voor verticale tuinen en openbare voorzieningen tot en met de tweede verdieping. Valley belooft een enorme blikvanger én publiekstrekker te worden.

Fietssnelweg

Na dit bouw- en infrageweld mocht Maud de Vries van BYCS vertellen dat het idee van een ‘fietssnelweg naar Schiphol’ ook geen luchtfietserij meer is. In een consortium met BAM Infra, Royal HaskoningDHV en bewegwijzeringsbedrijf Mijksenaar gaat deze snelle fietsroute worden aangelegd. Vooral voor de circa 60 duizend mensen die op de luchthaven werken, moet die uitkomst bieden.

RAI

Aanstekelijk was de presentatie van RAI-directeur Paul Riemens. ‘Ik fiets iedere dag naar de RAI en dan zie ik dingen die echt niet kunnen.’ Hij doelde op de enorme parade aan leveranciers die dagelijks voor onmogelijke situaties zorgen in met name de Wielingenstraat. De wazigheid van zijn foto’s weet hij aan de luchtvervuiling die daar het gevolg van is. ‘Maar als ik ’s avonds in de spiegel kijk, denk ik: doe er dan wat aan.’ Dat hij zijn eigen uitdaging met beide handen heeft aangegrepen, bleek uit de visie op de toekomst van de RAI, die hij in woord en beeld etaleerde. Kort samengevat kwam het erop neer dat de RAI verandert van een evenementenbedrijf dat vooral kijkt naar financiële baten naar een bedrijf dat de baten voor Amsterdam en de Amsterdammers vooropstelt. Daarbij horen een aantrekkelijke omgeving (met groene verblijfsruimten waar ook kleine middenstanders een plek kunnen krijgen) en een logistiek die de buurt volledig ontlast, onder meer door goederen ondergronds aan- en af te voeren. ‘Binnen mijn bedrijf wordt dit al Pauls tunnelvisie genoemd’, grapte Riemens.

VU en OBA

Josja van der Veer van de VU sloot aan bij de vergezichten die Van Traa al had laten zien voor het gebied rondom VU en Amsterdam UMC (het zogeheten Kenniskwartier), maar dan vanuit het perspectief van de universiteit. ‘We zijn klaar om een volwaardig innovatiedistrict te worden’, zei ze. Vooral door ruimte te maken voor start-ups: jonge bedrijven, die zich richten op de vertaling van wetenschap naar toepassing. Maar ook door de toevoeging van woningen en culturele voorzieningen. Zo gaat het Nieuwe Universiteitsgebouw onderdak bieden aan publieke ruimten, waar onder meer bioscoop Rialto gaat programmeren (vanaf september 2020).

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bestaat in februari 2019 honderd jaar, maar directeur Martin Berendse liet blijken dat de bieb verre van een instituut van het verleden is. Hij ontvouwde zijn plannen voor een OBA NEXT. Die moet naar zijn smaak in Zuidas komen, enerzijds omdat ‘dit nieuwe stadscentrum’ bij uitstek ruimte biedt aan ‘een innovatieprogramma waarin de menselijke maat centraal staat’ en anderzijds omdat er dankzij de aanwezigheid van duizenden VU-studenten en –medewerkers ‘massa gemaakt kan worden’. De plannen van OBA zijn nog onderwerp van gesprek met Zuidas.

Expats en sociale huurders

Natuurlijk waren er ook kritische geluiden. Zo stelde iemand in de zaal dat in Zuidas vooral woningen worden opgekocht om ze vervolgens peperduur te kunnen verhuren. SP-raadslid Tiers Bakker steunde deze stelling. ‘Expats zijn niet bezig met hun buurt, maar met beleggen’, zei hij, al herstelde hij zich daarna, vanuit het besef dat het over één kam scheren van welke bevolkingsgroep dan ook riskant is. Er zijn ook genoeg goede expats, voegde hij later toe. Bovendien zat in de zaal een bewoonster van Ella, een complex sociale huurwoningen in het hart van Zuidas. Ze vertelde dat Zuidas voor haar gewoon een woonbuurt is, waar alle voorzieningen beschikbaar zijn en haar zoontjes voetballen en met andere kinderen spelen. Waar misschien meer aandacht voor kan komen, zo stelde Eline Kik (directeur van de Green Business Club Zuidas) zijn ‘rafelranden’: niet álles hoeft tot in de puntjes georganiseerd te zijn, er moet ruimte blijven om buiten de lijntjes te spelen, te werken en te vernieuwen. Ruth Jansen, die woont en werkt en vlogt in Zuidas, hield met enthousiasme een pleidooi voor het zelforganiserend vermogen van Zuidassers. ‘We moeten elkaar gewoon opzoeken. Organiseer vaker iets met je buren.’ Iets wat ze zelf al jaren in de praktijk brengt.

Gemist?

Kijk hier het gehele avond in Pakhuis De Zwijger terug.

Geef uw mening

Dick

Mooi gedetailleerd verslag!

Joost van der Kroft

Op zichzelf een nuttige en informatieve bijeenkomst! Ik was vooral verrast door de bijdrage van Paul Riemers. Hij hield een aanstekelijk verhaal, maar niets daarvan is terug te vinden in de toekomstvisie op de RAI site. Worden we nu gefopt of loopt Paul te ver vooruit??

Redactie

Dag Joost, zie hier op de site van de RAI: https://www.rai.nl/nl/rai-amsterdam/nieuwsbericht/the-rais-dreams-for-the-future/

Marcel steinbach

Mooie samenvatting van de avond om alles nog eens na te lezen.