skip to main content
Minervapassage op 25 mei dicht voor verbredingswerk

Iedereen die geregeld vanaf station Amsterdam Zuid de trein neemt, weet dat het in de spitsuren overvol is. Zeker de hoofdentree – de Minervapassage geheten – is aan de kant van het Mahlerplein te smal: ongeveer de helft van die aan de kant van het Zuidplein. Daar gaan we in het weekend van 25-26 mei wat aan doen. We zijn dan toch al bezig: voor het derde achtereenvolgende weekend werken we in de weg en het spoor, om alles in gereedheid te brengen voor het inschuiven van het eerste dakdeel van de nieuwe Brittenpassage tijdens het Pinksterweekend.

6 meter breder

We verbreden de zuidelijke in- en uitgang, vanaf het (inmiddels verplaatste) NS-informatiehokje tot het Mahlerplein. De tunnelelementen zijn afgelopen weekend al aangevoerd en klaargezet. Eerst slopen we het stuk achter het versmalde deel van de passage. Veel bijzonders bevindt zich niet achter de muur van het smalle tunneltje: de grond onder de A10 en kabels en leidingen. Maar om het tunneltje te kunnen plaatsen, moeten we de A10 op deze plek wel helemaal afgraven. Daarna hijst bouwcombinatie ZuidPlus de tunnelelementen op hun plek. De verschillende delen koppelen we ter plekke aan elkaar. Het tunneltje naar het Mahlerplein is nu 5 meter breed, daar komt een in/uitgang van 6 meter bij, in een tweede tunneltje. Dat geeft dus meer ruimte  aan reizigers.

Van 5 naar 11 naar 40 meter breed

Natuurlijk is dit niet de definitieve oplossing. Onderdeel van het project Zuidasdok is een veel omvangrijkere verbreding van de Minervapassage. Die wordt uiteindelijk maar liefst 40 meter breed , ongeveer net zo breed als het Zuidplein. Maar dat duurt nog even, vandaar deze tijdelijke verbetering.

Uitgang afgesloten

Op zaterdag 25 mei is de entree (en dus ook de uitgang) Mahlerplein volledig afgesloten. Dit vanwege de veiligheid en om voldoende werkruimte te hebben bij het inhijsen van de tunnelelementen. Er staat een pendelbusje klaar om u naar de andere kant van het station te brengen. Vanaf de Zuidplein-kant blijft het station toegankelijk. In dit weekend rijden er overigens geen treinen, alleen metro’s. Dit vanwege de werkzaamheden aan de tweede onderdoorgang, de Brittenpassage. Vanaf  zondag 26 mei is de entree vanaf Mahlerplein weer open, maar de tunnelverbreding kan dan natuurlijk nog niet gebruikt worden. We bouwen die in de weken daarna verder af. De in- en uitgang Mahlerplein blijft tijdens de afbouwwerkzaamheden gewoon open. Het extra tunneltje moet in de zomer klaar zijn.

Geef uw mening