skip to main content
TQ in Tripolis, het begin van een grote herontwikkeling

Drie kantoorgebouwen achter een rij volle, groene bomen tussen de A10 en de Amstelveenseweg. Je zou denken dat bedrijven ervoor in de rij staan. Maar de afgelopen jaren stonden Tripolis, een ontwerp van architect Aldo van Eyck, leeg. Die tijd is voorbij. Er zijn grootse plannen met dit gebied. Techbedrijf TQ, onderdeel van het bedrijf The Next Web, is er eind april in getrokken. Het is de tweede vestiging in Amsterdam, naast een kantoor aan het Singel. Een nieuwe stap voor dus TQ, maar ook voor dit deel van Zuidas en voor de stad. In een wandeling door het karakteristieke pand vallen meermalen de woorden ‘Tech-as’ en ‘Tech City’.

Netwerk en verbinding

We lopen door het centrale trappenhuis met balkons waar de gedeelde bureaus en zitzakken in gebruik zijn genomen. ‘Er komen hier veel verschillende bedrijven’, zegt Sophie op den Kamp, in de vleugel waar TQ zelf huist. Ze is Managing Director van TQ. ‘Voor ons draait deze locatie om netwerk en verbinding. Dit gebouw leent zich daar goed voor.’ Er zijn belhokjes, presentatieruimtes en een bar op de bovenste verdieping.

Tripolis

‘Residents’

Alles is erop gericht om de verschillende ‘residents’ met elkaar te laten mengen. Die mix wordt er een van techtalent, corporate innovatieteams en scale-ups. Dit zijn bedrijven die de term start-up zijn ontgroeid, zowel in bereik als in personeel en ruimte. Net als TQ zelf, hebben ze behoefte aan de grotere ruimtes in dit pand, die naar eigen smaak zijn in te richten. De mooiste etage, vijf hoog met vergezichten richting stad of Zuidas, wordt bewaard voor de innovatieteams van grote bedrijven. ‘We werken al samen met corporates als ABN AMRO, Google en KPMG. Hun innovatieteams kunnen daar terecht om een paar maanden te werken aan specifieke projecten. We maken programma’s voor hen en zoeken verbinding met techbedrijven in het pand en daarbuiten. Zo helpen we de corporates met hun innovatiedoelen, en onze residents aan een netwerk en mogelijke funding. Die verbinding is heel belangrijk. Daarom hebben we onze mooiste verdieping daar voor bestemd.’

Grootse plannen

Verbindingen op basis van technologische innovaties. Dat is wat TQ voor ogen heeft met het pand, maar dus zeker ook met de hele omgeving. Vastgoedpartner Flow Real Estate heeft grootse plannen met Tripolis. De exacte invulling is nog niet rond, maar de kans is groot dat dit gebied er over een paar jaar heel anders uitziet. De projectontwikkelaar wil een mix van wonen en werken. TQ en haar huurders zitten in elk geval de komende drie jaar in dit pand. Daarna begint in principe de verbouwing. Daarbij blijven de monumentale gebouwen staan, maar daaromheen wordt iets bijzonders gerealiseerd. ‘Voor ons is het een zeer interessante ontwikkeling, waarvan wij de wegbereiders zijn. We maken deze plek bijzonder en we leveren een flinke bijdrage aan het tot leven brengen van dit deel van Zuidas. We willen daarom graag dat bedrijven in Zuidas hier kind aan huis worden. Ze zijn altijd welkom.’