skip to main content
2Amsterdam geeft kantoren een tweede leven

Het ene gebouw wat hoger, het andere wat breder. Dat is kort gezegd wat de herontwikkeling van de twee gebouwen behelst. Dat klinkt simpel, maar een bezoek aan de westelijke toren, waar de Spaanse keten Meliã haar eerste hotel in Nederland opent, maakt duidelijk dat de realisatie een technisch hoogstandje is. Vanaf de negentiende verdieping, waar zich straks een publiek toegankelijke skybar bevindt, kijk je tot ver onder het maaiveld. Rondom de twee gebouwen is een put uitgegraven voor drie ondergrondse parkeerlagen. Daarvoor moest 50.000 kuub grond worden afgegraven (20 Olympische zwembaden). Een uiterst precies werkje, zegt Jurjen Thomas, projectdirecteur van Provast. ‘De kolommen waarop het gebouw rust zijn angstig rank. Je kunt je bijna niet voorstellen dat ze het gebouw kunnen dragen. Maar daaromheen een put uitgraven is helemaal een staaltje vakmanschap.’ Om de twee gebouwen heen is met damwanden een soort ceintuur aangebracht. Die houdt niet alleen de twee torens op zijn plek, maar ook het WTC en het Atrium waar de kuip tegenaan ligt. ‘Het stabiel houden van de twee torens en van de buren, dat was natuurlijk het allerbelangrijkst en geen sinecure’, zegt Thomas. Over de put is een stempelraam geplaatst, een soort web van 50 buizen die van damwand tot damwand lopen. De langste stempel heeft een lengte van 46,5 meter, de diameter van de grootste is meer dan anderhalve meter.

De oostelijke toren staat er nog bijna ‘zwart geblakerd’ bij

Kansloos of uitdaging

AkzoNobel en Stibbe vertrokken in 2016 uit de twee torens, naar hun huidige locaties langs de Beethovenstraat. ‘Eigenaar Commerz Real had toen wel een probleem’, zegt Han van den Born van KCAP Architects & Planners. ‘De vraag naar kantoorruimte was in de crisisjaren gedaald naar nul. Er was zelfs een sloopfonds voor. De twee torens dateren van begin jaren negentig en dat is voor een kantoor oud. Dat maakte ze eigenlijk kansloos. Maar voor ons is het juist een uitdaging om dit soort gebouwen een nieuw leven te geven. Wij zijn van de herontwikkeling naar gemengde functies in het stedelijk gebied.’ Het hotel wordt nu zo gebouwd dat het over misschien twintig of dertig jaar weer relatief gemakkelijk te transformeren is, zegt Thomas. ‘Misschien moeten het dan weer woningen worden. Duurzaam bouwen is voor ons vanzelfsprekend. Het op voorhand mogelijk maken van hergebruik vind ik echte duurzaamheid.’

Half jaar ramenlappen

De oude kantoren zijn eerst gestript. De oostelijke toren, waarin Stibbe zat, staat er nog bijna ‘zwart geblakerd’ bij. Maar de hoteltoren, voorheen het thuis van AkzoNobel, is inmiddels met drie verdieping verhoogd tot zo’n 75 meter. De pui is voorzien van 1.196 gevelelementen, van blauw kleurend glas. Werkers zetten er 24 gevelelementen per dag, twee verdiepingen per week. Het gebouw is nu bekleed met 17.500 m2 glas. Een glazenwasser doet er een klein half jaar over om straks alle ramen te lappen. Van binnen wordt nu gewerkt aan 16 verdiepingen hotelkamers: in totaal 328 kamers, waarvan 17 kamers voor mindervaliden, 13 familiekamers en 3 suites. Op de begane grond komen de lobby en een restaurant. Op verdieping 18 een gym en op de bovenste, 19de verdieping dus een skybar.

2.000 m2 tuin

Het hotel moet eind 2020 de deuren openen, het kantoor ernaast een half jaar later. Tussen de twee nieuwe gebouwen komt een tuin van zo’n 2.000 m2. De tuin en de skybar, dat worden volgens Thomas de publiekstrekkers. ‘Die tuin gaat echt zorgen voor een fraaie, natuurlijke verbinding tussen de gebouwen en het gebied ten noorden van Zuidas. En die skybar, dat wordt dé publiekstrekker van Zuidas. Die zal ‘s avonds in heel Amsterdam te zien zijn.’

Geef uw mening

Frederijk

Past perfect in de ontwikkeling van gemengde woon-werk wijk, goede initiatief van Provast in samenwerking met Zuidas. Skybar prima toevoeging aan gebied ontwikkeling, goed voor de levendigheid en uitstraling gebied.

Fred

woningen voor nederlanders worden niet meer gebouwd , asiel zoekers krijgen voorrang boven alles met dit college , de anderen worden uitgekleed om dit te betalen , laat dit college eens wakker worden en dan z'n biezen pakken voor mannen /vrouwen die verstand van zaken hebben hoe een stad er moet uit zien !

t.a.a.l. Voutjes

*asielzoekers

j.p.jongkind

Hoezo hotel en hoezo anderen bestemming, volgens mij is er maar een groot probleem in Amsterdam, het grote te kort aan woningen!!!!!!

Jos van Miltenburg

Leuk om te lezen,heb zelf een groot deel van het graafwerk gedaan.

Kim | Amsterdam Zuidas

@Jos, Dat was vast een flinke klus!

Pascal

Mooi dat de torens weer een bestemming krijgen. Tegelijkertijd worden ze er in architectonisch opzicht niet mooier op. Het was fraaier geweest - in my humble opinion - als de torens conform het oorspronkelijke ontwerp wat uiterlijk betreft een upgrade hadden gehad. Het waren mooie torens met een klassiek ontwerp. Maar ja over smaak valt niet te twisten.