skip to main content
24/7 bouwen aan het EMA-kantoor

De Bouwcombinatie EMA werkt tot 1 november 2019 24 uur per dag door aan het nieuwe kantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap. De aannemer mocht al langer werken dan de reguliere werktijden, maar nu mag het ook ‘s nachts.

Op dit moment zijn zo’n 400 bouwvakkers op alle verdiepingen tegelijk bezig om het aanstaande EMA-kantoor op 15 november af te krijgen. Het gebouw, gelegen tussen het Van der Valk hotel in aanbouw en het kantoor van EY, moet in november worden opgeleverd. De reguliere werktijden zijn van maandag t/m zaterdag, tussen 07:00 en 19:00 uur. De Omgevingsdienst kan in bijzondere situaties ontheffing verlenen op deze werktijden. Vanwege het grote maatschappelijke belang van EMA had de Omgevingsdienst dat al gedaan: bouwcombinatie EMA mocht al tot 23.00 uur in plaats van tot 19.00 uur werken, tussen maandag en zaterdag.

Het klokje rond

Nu heeft de Omgevingsdienst de ontheffing uitgebreid: er mag ook van 23.00 uur ‘s avonds tot 07.00 uur ‘s ochtends worden gewerkt. Het klokje rond dus. Deze ontheffing geldt tot 1 november 2019. In deze periode voert de aannemer logistieke werkzaamheden uit, gaat de afbouw door (van installaties, wanden, plafonds, afwerkvloeren etc.) en worden installaties getest. Naar verwachting brengen deze werkzaamheden weinig overlast met zich mee. Het bouwverkeer blijft voorlopig gebruikmaken van Spoorslag. Dit is het pad tussen het bouwterrein en de A10 waarover ook de vrachtwagens rijden van de bouwers van het Van der Valk hotel.

EMA, juli 2019

Geef uw mening

Alexander

Helemaal gestoord in dit land. Lekker de druk opvoeren in de bouw. Nog sneller bouwen. Hopen dat het gebouw instort om hier een eind aan te maken. Hoezo haast. Ze zitten toch al gehuisvest in nederland. Jaartje langer blijven zitten is ook een optie. Of een pand uitzoeken die al leeg staat. Zijn er genoeg in Amsterdam. Hoeven wij ons niet uit de naad te werken. En het gebouw letterlijk af te afraffelen. Met al onze buitenlandse werknemers. Die het al helemaal niet nauw nemen met de kwaliteit.

Alexander

Zal zeggen kom is kijken in de bouw. Praat is met de Nederlandse bouwvakkers. Als je die nog kan vinden natuurlijk. Vraag is aan ze hoe ze onder druk worden gezet. Door de werkgevers. Ik ben al 30 jaar actief in onder ander de bouw. Ben ook op de bouwplaats EMA geweest. Tranen schoten me in me ogen. Een bouw die gestuurd word door de hoge heren achter kantoor. Die om 9 uur beginnen en om 5 uur weer lekker thuis zijn. Er lopen bouwvakkers rond die om 7 uur beginnen en om 22 uur lopen ze er nog. Vraag is aan ze hoe ze onder druk gezet worden. Vraag is aan de onderaannemers. Die er ook genoeg rond lopen. Hoe hoog de druk is op deze bouw. Want die worden ook verplicht om lange dagen te werken. Die worden ook door hun wergevers heel erg onder druk gezet. Dreigen met boetens. Als we niet looptijd klaar ben. Dan heb ik het nog niet eens over de stapels troep in het gebouw. Je kan letterlijk je kont niet keren. Want iedereen heeft haast dus we bouwen liever met 10 man te gelijk op een vierkante meter. Iedereen heeft zijn eigen opslag mee. Praat is met de bouwers dan begrijp je hoe gestoord dit is. Ik ben van meening dat de bouwers het moeten maken. Dit word bedacht door geleerde achter het bureau. Die zien niet hoe er afgeraffeld word. Een voordeel zo'n computervloer en verlaagtplafon zie je al veel dingen niet meer.

A

Ik lees allerlei aannames gebaseerd op... ja wat eigenlijk? Erg feitelijk correct klinkt het niet.

Waarom!?

Er wordt gewoon harder gewerkt, betekend niet dat het wordt afgeraffeld. En waaruit maak je op dat het 1, buitenlandse werknemers zijn en 2, dat ze het niet nauw nemen met de kwaliteit? Wat heeft de afkomst van de werknemers er überhaupt mee te maken!?