skip to main content
Herinrichting Fred. Roeskestraat voltooid met nieuw groen

Eigenlijk was de herinrichting al eerder, in 2016, een feit, maar als gevolg van de aanleg van kabels en leidingen en de bouw van de tijdelijke rechtbank moest het beginstukje van Fred. Roeskestraat weer op de schop. Daarbij was het fietspad niet geasfalteerd en zijn er destijds geen nieuwe planten geplaatst aan de kant van de rechtbank. Projectmanager Coen de Rijk: ‘Hier kregen we terecht vragen van de bewoners over, die wilden dat hun wijk er knap bijligt. Daarom zijn we hier weer aan de slag gegaan.’

Herinrichting

De Rijk: ‘De aanpak van de ‘Fred Roeske’ betrof een complete make-over, in nauwe samenhang met alle nieuwe stedelijke ontwikkelingen aan weerszijden van de straat. De werkzaamheden die de afgelopen jaren plaatsvonden hadden onder andere betrekking op het veelgebruikte fietspad dat hier loopt. Nu is het hele pad – dus ook het laatste staartje vlak voor de Parnassusweg – voorzien van asfalt, wat het makkelijker fietsen maak en hebben de plantenvakken naast het fietspad nu dezelfde beplanting gekregen.’

Het rijksmonument van Allert Warners aan de Fred. Roeskestraat

Gelijk niveau

De aanpak van het perk voor de woonflat aan de Fred. Roeskestraat van architect Allert Warners is later ook nog toegevoegd aan de werkzaamheden, na afstemming met stadsdeel Zuid en de bewoners. De Rijk: ‘De beplanting was wat nietszeggend en aardig hoog doorgegroeid. Dit had als gevolg dat de ruimte achter de begroeiing aan het zicht was onttrokken en “verrommelde”. Daarbij is het fijn voor de bewoners dat ook dit stukje openbare ruimte van de Fred. Roeskestraat op gelijk kwaliteitsniveau met de rest van de straat is gebracht.’

Ontwikkelplan

Overigens valt dit stukje van de Fred. Roeskestraat eigenlijk onder de vernieuwing van Parnas, een project dat qua uitvoering nog even op zich laat wachten. De Rijk: ‘We zijn nu bezig met het ontwikkelplan voor het Zuidas-deelgebied Parnas, dat wordt begrensd door de Fred. Roeskestraat, de Parnassusweg, de A10 en de Begraafplaats Buitenveldert. Volgend jaar volgen er hiervoor weer bijeenkomsten en kunnen we in gesprek met bewoners en belangstellenden over deze ontwikkelingen.’

Geef uw mening